Новини
27 Листопада 2023
302

Фінська компанія досі допомагає росії

Вона експортувала до рф запчастини для вантажівок

Фінська компанія HD-Parts із міста Вантаа експортувала в росію запчастини для вантажних автомобілів на мільйони євро після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, повідомляється у розслідуванні Yle MOT.

До країни-агресорки переважно відправляли запчастини для шведських вантажівок Volvo та Scania. Компанія HD-Parts отримує запасні частини для авто напряму із заводів у Китаї, Гонконгу, Тайваню та інших країн і не має зв’язків з автомобільними компаніями Швеції.

В HD-Parts категорично заперечують порушення санкційних обмежень. Засновник та голова правління компанії Лассе Ліндквіст заявив, що митниця перевіряла і схвалювала кожну поставку в росію. Він запевнив, що у нього є усі необхідні документи.

Водночас Ліндквіст підтвердив, що щонайменше три чверті поставок HD-Parts припадає на російський експорт.

На митниці Фінляндії не стали коментувати ситуацію і заявили про проведення перевірок.

Редакція МОТ проаналізувала список запчастин, які перевозилися від HD-Parts в росію, і дійшла висновку, що багато в чому деталі відповідають списку санкційних товарів.

За словами експерта із санкцій Ерленда Бйордведта, HD-Parts може бути найбільшим постачальником запчастин для вантажівок в росію у всьому західному світі.

Водночас дані російської митниці показують, що із Фінляндії в росію вивозили також самі вантажівки. Зокрема, за час війни у рф було доставлено близько десятка вживаних вантажівок Volvo та Scania, а також причепів інших марок. Вартість поставок становила сотні тисяч євро.

Нагадаємо, що буде створено “військовий Шенген”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram