Новини
9 Липня 2019
1 501

Захисти мене: 60% українців хочуть підтверджувати оплату за допомогою біометрії

А 45% українців надали б перевагу відбитку пальця

Фото: Go-Travels.com

Біометрична аутентифікація, цифрова та голосова комерція набувають все більшої популярності в Україні. Так, 87% українців вже розглядають мобільний телефон як альтернативу банківським  картам. При цьому 60% хотіли б підтверджувати оплату за допомогою біометричної аутентифікації, а 45% – надали б перевагу відбитку пальця. Про це йдеться у досліджені Digitalization Trust Survey 2019, проведене на замовлення Mastercard серед інтернет-користувачів із банківськими рахунками в 13 країнах Європи, в тому числі в Україні.

Зазначається, що сьогодні серед видів біометрії, які розвиваються відзначають: дискретну аутентифікацію – розпізнавання обличчя чи голосу та мультимодальне розпізнавання, а також безперервну аутентифікацію – це поведінкова біометрія.

Наразі у світовій цифровій комерції все ще 61% оплат здійснюється з використанням даних картки, де 29% – через зареєстровані картки у профілі клієнта на платформах торговців, 19% – з ручним введенням карткових даних при оплаті (guest checkout) та 13% – картками у цифрових гаманцях.

“Разом із тим, українці дуже відкриті до цифрових сервісів та використання гаджетів. Щодо NFC та цифрових гаманців, то за останній рік – з I кв 2018 року по I кв 2019 року – кількість безконтактних оплат смартфоном із Mastercard зросла у 35 разів”, – йдеться у дослідженні.

Як зазначив Юрій Батхін, віце-президент із розвитку бізнесу Mastercard в Україні, за статистикою, користувач при купівлі в онлайн-магазині витрачає 3 хвилини та робить 23 дії. “Через таку складність та багатоетапність 69% покупців залишають сайт. Але сервіси та користувачі стають мультиканальними, тому і торговці, і технології аутентифікації повинні враховувати це”, – підкресли він.

І додав, що процес введення даних картки на сайтах магазинів має зникнути протягом кількох років. “А використання карток в цифрових гаманцях буде зростати й надалі”, – зазначив він.

Що стосується української цифрової комерції, то останнім часом спостерігається стрімке зростання. За даними Mastercard – це 100% щорічний приріст оплат з картками Mastercard за результатами 2016-2018 років.

“У світовій практиці частка digital-commerce у роздрібних платежах також збільшується: з 10% у 2016 році до очікуваних 17% у 2021 році. Отже, способи легкого підтвердження оплати та діджиталізація покупок та інших сфер життя будуть стрімко розвиватися”, – упевнені аналітики Mastercard.

Також зазначається, що серед нових трендів у розвитку цифрових сервісів наразі є поширення використання інтернету речей, штучного інтелекту та віртуальної реальності. Так, за даними Оксфордського університету, проведеного спільно з Mastercard, до 2021 року у світі очікується до 28 млрд підключених до інтернету пристроїв, до 50 штук на сім’ю.

Раніше Investory News писали, що Mastercard разом із ПриватБанком вирішили захищати музику Apple. Так, ПриватБанк доплачуватиме за передплату Apple Music: у разі оформлення за 49 центів через Privat24 з оплатою карткою Mastercard банк обіцяє виплатити кешбек у розмірі 50 грн. Така можливість надаватиметься тільки клієнтам мобільного банку Приват24.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram