Новини
16 Січня 2024
306

До 2034 року з’явиться перший трильйонер

Водночас 60% населення планети стали лише біднішими

Згідно з даними Oxfam, з 2020 року п’ять найбагатших людей світу наростили свої статки більш ніж удвічі — до $869 млрд, тоді як найбідніші 60% населення планети, а це майже 5 млрд людей, стали ще біднішими. Oxfam опублікував свою доповідь напередодні щорічного Всесвітнього економічного форуму в Давосі, де зустрічаються політичні лідери, керівники корпорацій та найбагатші люди планети.

У доповіді Oxfam, конгломерату благодійних організацій у різних країнах, що займається боротьбою з бідністю, йдеться, що розрив між багатими та бідними, ймовірно, буде зростати. Це призведе до того, що протягом десятиліття з’явиться перший у світі трильйонер.

Водночас, якщо нинішні тенденції збережуться, світова бідність не буде викорінена протягом наступних 229 років.

Підкресливши різке зростання нерівності після пандемії, Oxfam заявила, що мільярдери стали багатшими на $3,3 трлн, ніж у 2020 році, а їхнє багатство зростало втричі швидше, ніж рівень інфляції.

У доповіді Inequality йдеться, що CEO або власники семи з десяти найбільших корпорацій світу — мільярдери. У ньому також йдеться про те, що сукупний статок п’яти найбагатших людей світу — Ілона Маска, Бернара Арно, Джеффа Безоса, Ларрі Еллісона і Марка Цукерберга — зріс на $464 млрд, або на 114%. За той самий період 4,77 млрд осіб, що становлять 60% населення планети, стали біднішими на 0,2% у реальному вираженні.

“Люди у всьому світі працюють більше і довше, часто за злиденну зарплату на нестабільних та небезпечних робочих місцях, — йдеться у доповіді. — У 52 країнах середня реальна заробітна плата майже 800 млн працівників скоротилася. За останні два роки ці працівники втратили загалом $1,5 трлн, що еквівалентно 25 дням заробітної плати на кожного працівника”.

У дослідженні також йдеться про різке зростання прибутку бізнесу. Згідно з даними дослідження, у першому півріччі 2023 року 148 найбільших світових корпорацій отримали $1,8 млрд загального чистого прибутку, що на 52% більше, ніж середній чистий прибуток у 2018–2021 роках.

Автори доповіді закликають запровадити податок на багатство, стверджуючи, що такий збір із британських мільйонерів і мільярдерів міг би приносити до скарбниці £22 млрд щорічно, якщо вона розраховуватиметься за ставкою від 1 до 2% статків понад £10 млн.

Джулія Девіс, інвестор та член-засновник британської Patriot Millionaires, групи британських мільйонерів, які виступають за введення податку на багатство, заявила, що податки на багатство мізерні порівняно з податком на трудовий дохід.

“Тільки уявіть, як £22 млрд на рік, вкладені в соціальні послуги та інфраструктуру, могли б покращити життя кожного з нас і забезпечити нашим літнім, молодим і вразливим верствам населення догляд і підтримку, яких вони потребують і яких вони заслуговують”, — сказала вона.

За словами представників Oxfam, глобальна нерівність доходів тепер можна порівняти з нерівністю в Південній Африці. 1% найбагатших людей у світі володіють 59% усіх світових фінансових активів, зокрема акції, паї та облігації, а також частки у приватному бізнесі. У Великій Британії 1% найбагатших людей володіє 36,5% усіх фінансових активів, вартість яких становить £1,8 трлн.

Аліма Шівджі, тимчасовий виконавчий директор Oxfam, заявила: “Ці крайнощі не повинні сприйматися як нова норма, світ не може собі дозволити ще одне десятиліття розколу. Рівень крайньої бідності в найбідніших країнах, як і раніше, вищий, ніж до пандемії. Зростаюча прірва між багатими та бідними не випадкова і неминуча. Уряди по всьому світу роблять свідомий політичний вибір, який дозволяє і заохочує таку концентрацію багатства, тоді як сотні мільйонів людей живуть у злиднях. Необхідно забезпечити більш справедливе оподаткування та підтримку всіх, а не лише привілейованих верств населення”.

Ситуація може посилитися через зростання рівня безробіття в усьому світі.

Міжнародна організація праці попереджає, що її рівень може зрости у 2024 році на тлі інфляції, що зберігається, і економічних проблем у країнах Великої двадцятки.

Нагадаємо, родина покійного глави Samsung продає акції на $2 мільярди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram