Новини
13 Листопада 2023
292

В Україні створять центри передових досліджень за підтримки Німеччини

Заклади розмістять у Києві, Харкові та Львові

В Україні створять центри передових досліджень за підтримки уряду Німеччини, на проєкти виділили близько €10 млн, повідомив міністр освіти й науки України Оксен Лісовий.

Центри працюватимуть завдяки фінансуванню німецької сторони та під керівництвом провідних німецьких і українських учених.

“Центри допоможуть українським ученим вивести дослідження та знання на новий рівень, співпрацювати з німецькими науковцями, обмінятися досвідом і здобути нові навички. Переконаний, що результатом цього проєкту стануть прикладні та ефективні наукові рішення, які потрібні світу вже зараз”, — зазначив Лісовий.

Центр передового дослідження природних сполук CENtR працюватиме у Львові для розроблення стратегій відкриття й медичного застосування нових біоактивних протиінфекційних засобів. Головний партнер у Німеччині — Інститут фармацевтичних досліджень імені Гельмгольца (Саарланд).

Центр передового дослідження квантових матеріалів GU-QuMat побудують у Києві для пошуку нових квантових матеріалів для створення технологій майбутнього. Головний партнер — Інститут дослідження твердого тіла й матеріалів імені Лейбніца (Дрезден).

Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMA-SPIN-ENERGY розташують у Харкові. Спільно з Інститутом мікроструктурної фізики імені Макса Планка (Мюнхен) центр працюватиме над використанням плазмових технологій у виробництві спінтронних компонентів, які зокрема є основою для комп’ютерів наступного покоління.

Центр передового дослідження німецько-української та європейської історії XX століття EUU20 у Львові вивчатиме правління двох основних злочинних режимів європейської історії минулого століття — нацистської Німеччини та Радянського Союзу за часів Сталіна. Головним партнером у дослідженнях буде Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана.

Нагадаємо, для знищення ракових клітин винайшли нанороботів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram