Новини
10 Листопада 2023
286

Для знищення ракових клітин винайшли нанороботів

Технологію розробили вчені з Канади

На фото: Вчений використовує магнітні котушки для керування положенням мікроскопічної вуглецевої нанотрубки, наповненої оксидом заліза/Tyler Irving

Професор Ю Сун та його команда з Інституту робототехніки в Університеті Торонто (University of Toronto Robotics Institute) розробили крихітних роботів з наноскальпелями, які активуються магнітним полем і знищують ракові клітини, повідомляє The Guardian.

Хоча хімієтерапія залишається стандартним методом лікування початкових стадій онкозахворювань, згодом у пацієнтів розвивається стійкість до неї. Особливо швидко це відбувається у пацієнтів з гліобластомою — найбільш поширеною та агресивною формою раку мозку. Розробка канадських вчених дає надію таким пацієнтам.

Магнітні вуглецеві нанотрубки, заповнені оксидом заліза та покриті антитілами, вводяться в пухлину і завдяки покриттю виявляють ракові клітини. Потім магнітне поле, що обертається, змушує трубки обертатися. Для контролю за становищем вуглецевої нанотрубки вчені використовують магнітні котушки.

Нанотрубки здатні проникати у клітини людського організму. Обертаючись, вони руйнують ракові клітини. Тестування винаходу на мишах пройшло успішно: розмір пухлини зменшився, тварини прожили довше. За словами дослідників, вирішальне значення має механічне руйнування ракової клітини, оскільки хімічний вплив може спричинити звикання.

Нагадаємо, Johnson&Johnson збільшить кількість досліджень для темношкірих людей.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram