Новини
18 Січня 2024
283

Вчені спрогнозували різке скорочення розмірів сімей

Це відбуватиметься у всьому світі в найближчому майбутньому

Прогнози показують, що у найближчі десятиліття розміри сімей у всьому світі скорочуватимуться. Це пов’язано з тим, що сучасні сім’ї стають “вертикальними” — у них буде більше старших поколінь (бабусь, дідусів, прадідусів) та менше молодших поколінь (двоюрідні брати та сестри, племінниці та племінники).

Дослідники використовували математичні моделі та аналізували демографічні дані, щоб визначити, як зміниться розмір сімей до 2095 року. Їхні результати говорять про те, що в середньому розмір сімей зменшиться на 35%. Це означає, що в майбутньому в сім’ях буде менше членів, а сімейні зв’язки змінюватимуться.

Таким чином, зростання числа старших поколінь може вимагати більшої уваги до піклування про людей похилого віку та їх потреб. А менша кількість молодших поколінь може впливати на динаміку сімейної підтримки та взаємодопомоги.

Хоча дослідження не заглиблюється у причини прогнозованого скорочення чисельності сімей, воно вказує на загальне скорочення показників смертності у літньому та молодому віці. Зі збільшенням тривалості життя це сприяє змінам у соціальних нормах, економічним факторам, а також у практиці планування сім’ї. Як підсумок: ця тенденція призводить до скорочення кількості братів і сестер у кожному поколінні.

Очікується, що мережі спорідненості зміняться не лише з точки зору їхнього загального розміру, а й з точки зору їхньої спорідненої конфігурації. Наприклад, у більш “горизонтальних” сім’ях переважають бічні родичі, такі як брати та сестри й двоюрідні брати, тоді як у “вертикальних” сім’ях вища частка висхідних родичів і нащадків, таких як діти, бабусі та дідусі.

Зрушення у бік пар, які заводять менше дітей, справді впливає на структуру родинних зв’язків. У дітей сьогоднішнього покоління зазвичай менше братів і сестер у порівнянні з дітьми попередніх поколінь, що впливає на розмір розширеної сім’ї, що включає двоюрідних братів та сестер, племінників та племінниць.

З іншого боку, ми живемо дедалі довше, що призводить до більшого розриву між поколіннями. Однак літні члени сім’ї не завжди здатні надати догляд та підтримку, насправді вони можуть самі потребувати допомоги. Це може створювати нові виклики та динаміку взаємин у сім’ї, де молодші покоління можуть нести відповідальність за догляд за старшими членами сім’ї.

Згідно з результатами, заснованими на даних ООН, вертикальні сім’ї, де кількість дітей зменшується, можуть мати вплив на динаміку сім’ї та суспільство в цілому. Один із можливих наслідків такого переходу — зміна структури демографічного складу населення.

Нагадаємо, на Всесвітньому економічному форумі назвали головні глобальні ризики.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram