Новини
8 Листопада 2023
295

Дослідження: Геймери мають гостріший зір

Вони краще розпізнають об’єкти, що рухаються

Дослідження геймерів показало, що люди, які регулярно грають в екшн-ігри мають більш гострий зір.

У динамічному тесті на гостроту зору, учасники, що грають в екшн-ігри понад пʼять годин на тиждень, показали кращі результати, на відміну від тих, хто грав у малоактивні ігри, або грав у екшн-ігри менш як годину на тиждень, пише Optometry and Vision Science.

У відеоіграх-бойовиках, що відрізняються динамічним ігровим процесом, часто присутній керований гравцем персонаж, який виконує такі дії, як стрілянина, бійки або платформер (точні стрибки) у високодинамічному віртуальному середовищі.

Відеоігри у жанрі екшн вимагають від гравців гарної зорово-моторної координації, швидких рефлексів і стратегічного мислення, щоб долати перешкоди та перемагати супротивників. Яскравими прикладами відеоігор у жанрі екшн можна назвати Call of Duty, Tomb Raider, Devil May Cry, Battlefield та інші.

Дослідження показали, що відеоігри у жанрі екшн дозволяють гравцям покращити візуальну увагу. Це стосується ігор-бойовиків, з динамічними, розрахованими за часом подіями, які змушують гравців розподіляти увагу периферійним зоровим полем, розділяти увагу на вимогу і фокусувати його на різних місцях.

Дослідники також повідомили про позитивні результати своїх спроб використовувати екшн-ігри для лікування амбліопії, синдрому “лінивого ока”.

Амбліопія — це порушення зору, яке виникає, коли одне око бачить значно краще, ніж інше, і мозок починає віддавати перевагу сильнішому оку, ігноруючи інформацію від слабшого. Це призводить до зниження зору слабшого ока, яке неможливо повністю виправити за допомогою окулярів або контактних лінз.

Автор дослідження Марк Аргілес та його колеги хотіли порівняти динамічну гостроту зору людей із різним досвідом в іграх. Їх особливо цікавило порівняння гравців, які віддають перевагу екшн-іграм з тими, хто грає в інші, малоактивні ігри.

Учасниками дослідження стали студенти Політехнічного університету Каталонії (Іспанія) віком від 20 до 30 років, які займалися командними видами спорту чи тенісом менш як п’ять годин на тиждень, оскільки ці заняття також впливають на динамічну гостроту зору.

Дослідники провели два окремі аналізи. У першому взяли участь 22 гравці в активні ігри та 25 гравців у неактивні ігри — у них не спостерігалося суттєвих відмінностей у динамічній гостроті зору.

Другий аналіз було проведено на підгрупі із 33 учасників із попередньої вибірки. З них 16 учасників були гравцями в екшн-ігри, а 17 вважалися контрольними.

Порівняння показало, що гравці в екшн-ігри мали найкращі середні значення за двома показниками гостроти зору. Їх значення були вищими, ніж у контрольної групи та за всіма іншими показниками, але розміри відмінностей були незначними.

Дослідження робить внесок у розуміння зв’язку між якістю зору та звичками до відеоігор. Однак вибірка цього дослідження була дуже маленькою. Але можливо, що екшн-ігри справді покращують динамічну гостроту зору. Також може бути можливо, що люди з більш високою динамічною гостротою зору мають дещо більшу перевагу екшн-ігор порівняно з людьми з нижчою динамічною гостротою зору.

Нагадаємо, Johnson&Johnson збільшить кількість досліджень для темношкірих людей.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram