Новини
23 Березня 2020
835

Великі енергетичні компанії тимчасово зупиняють реалізацію масштабних проєктів через COVID-19

Exxon Mobil – СПГ-проєкт в Мозамбіку вартістю $30 млрд, Husky Energy будівництво на родовищі West White Rose

Провідна американська нафтогазова компанія Exxon Mobil через епідемію коронавірусу розглядає варіант тимчасової зупинки реалізації свого гігантського СПГ-проєкту в Мозамбіку вартістю $30 млрд, повідомляє Oilexp. Крім того компанія заявила про необхідність різкого скорочення капітальних і виробничих витрат.

Про початок системного процесу щодо тимчасової зупинки будівництва великого проєкту на родовищі West White Rose оголосила й Husky Energy – канадська компанія з інтегрованою енергетикою. Так компанія намагається припинити поширення вірусу COVID-19 серед співробітників, підрядників і громадян.

У компанії зазначили, що керівництво уважно розглянуло всі потенційні ризики та прийшло до висновку, що без припинення робіт забезпечити безпеку людей під час будівництва не є можливим. “Ми вживаємо заходів, необхідних для того, щоб захистити наших людей, зайнятих на проєкті. Це правильне рішення для наших співробітників, сімей та суспільства загалом”, – зазначив директор Husky Energy Роб Пібоді.

І додав, що наразі Husky співпрацює з усіма своїми підрядниками, аби безпечним чином тимчасово зупинити будівельні роботи. Родовище White Rose розташоване на відстані 350 кілометрів від узбережжя Newfoundland and Labrador. Наразі на об’єкті вже діють особливі заходи медичної безпеки.

Загалом видання зазначає, що наразі енергетичні компанії по всьому світу скорочують свої бюджети у зв’язку з рекордним падінням цін на нафту, яке обумовлено скороченням попиту на паливо на фоні епідемії коронавірусу. Так, нещодавно стало відомо, що найбільший виробник скрапленого природного газу у світі, Катар, також відкладає розширення одного зі своїх проєктів в Мозамбіку під назвою Rovuma.

Загалом минулого місяця ціни на СПГ знизилися до рекордно низького рівня – $2,7 за млн британських теплових одиниць. Тим часом новий тиждень розпочався з чергового зниження цін на нафту. Під час відкриття торгів у понеділок, 23 березня, вартість травневих ф’ючерсів на нафту Brent впала на понад 7% до майже $25,2. Для порівняння – під час закриття торгів у суботу коштувала $27,2.

Травневі ф’ючерси нафти WTI знизилися на 8,2% до $20,9, на закритті суботніх торгів вона коштувала $23,6. Згодом ціни зросли до $26 за нафту Brent та до $22,74 за нафту марки WTI.

Водночас ф’ючерси на S&P 500 знизилися на 3,7%, в один із моментів торгів зниження досягло 5%. При цьому гонконзький Hang Seng втратив 3,75% австралійський S&P/ASX 200 упав на 6%, а японський Nikkei 225 зріс на 1,7%.

Раніше Investory News писали, що Exxon Mobil готує масштабний розпродаж своїх активів на загальну суму в $25 млрд. Загалом у компанії заявляли, що планують збільшити свої щорічні капітальні витрати з $26 млрд у 2018 році до $30-$35 млрд у період 2021-2025 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram