Новини
9 Квітня 2024
118

Понад €5 мільйонів на відбудову енергосектора України надасть Данія

Це забезпечить енергопостачання, а разом з ним і доступ українців до води та тепла

Данський уряд виділив 40 млн данських крон (понад €5 млн) на відновлення української енергетичної системи після масованих російських атак на інфраструктуру, повідомляє МЗС Данії, пише Економіна правда.

Відомство нагадує, що у березні Україна зіткнулася з наймасштабнішими ракетними атаками на свою енергетичну інфраструктуру з початку війни в лютому 2022 року. Посилення атак розглядається як цілеспрямована спроба поставити під загрозу енергопостачання України, яке є необхідним для функціонування систем водо- та теплопостачання, сектору охорони здоров’я та боєздатної армії.

“Україна пережила цю зиму в хорошому стані з точки зору енергопостачання — і це попри безперервні атаки та руйнування критично важливої енергетичної інфраструктури. За останні кілька тижнів росія посилила свої цілеспрямовані атаки, і ми стали свідками значних руйнувань української енергетичної інфраструктури.

Данія надає 40 млн данських крон як внесок у необхідну відбудову, щоб Україна могла підтримувати своє енергопостачання”, — сказав міністр з питань співробітництва у сфері розвитку та глобальної кліматичної політики Дан Йоргенсен.

Новим внеском Данія допомагає забезпечити енергопостачання, а разом з ним і доступ українців до води та тепла наступної зими. Гроші надходять з громадянського фонду в Українському фонді уряду Данії.

“Енергетична безпека та постачання використовуються як зброя проти України, щоб виснажити українських громадян. Зі свого боку, ми зробимо все можливе, щоб зробити їхні енергетичні системи максимально надійними та стійкими.

Ми ще не вийшли на фінішну пряму, тому я радий, що можу представити цей внесок від імені Данії. Це допоможе Україні відновити та розвинути енергетичну систему, яка буде більш стійкою як до суворих зим, так і до російських атак”, — сказав міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії Ларс Аагаард.

Нагадаємо, Україна залучила допомоги на понад $83 мільярди з початку 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram