Новини
3 Липня 2019
1 617

Українська органічна лохина збільшує частку на іноземних ринках

Країна займає 20-те місце у світі та 11-те місце у Європі за площею сільськогосподарських угідь, зайнятих під органічним виробництвом

Темпи зростання українського органічного виробництва в 5,4 раза вищі, ніж у країнах Європи, та майже в 5 разів вищі, ніж у світі. В Україні виробляється широкий спектр органічної продукції, до того ж під зерновими перебуває 45,4% загальної площі органічних угідь. Майже все вирощене з України експортується, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Під час робочої поїздки на підприємство BIG BLUE, яке виробляє та експортує вітчизняну органічну лохину, в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева зазначила, що в Україні нараховується 14 виробників органічної лохини. А Україна займає 20-те місце у світі та 11-те місце в Європі за площею сільськогосподарських угідь, зайнятих під органічним виробництвом.

Так, наприклад, підприємство BIG BLUE експортує 70% своєї продукції, а решта – 30% постачається на внутрішній ринок.

Також на на іноземних ринках зростає попит на українську органічну чорницю. Так, у 2016 р. цієї ягоди було експортовано 1,9 тис. т, у 2017 р. – 2,8 тис. т, минулого року – понад 3 тис. т. Основні країни-експортери: Польща, Чехія, Німеччина, Австрія, Бельгія, Франція, Нідерланди, Сербія, Литва, Італія та Ірландія.

Як відомо, українські абрикоси та черешня подорожчали у 1,5-2 рази. У червні 2019 р. середня ціна на абрикоси склала 22 грн/кг, що у 1,8 рази більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли фрукт коштував 12 грн/кг.

Нагадаємо, компанія “Українська ягода” уклала контракт з великим виробником продуктів харчування Andros (Франція) на постачання суниці садової. З існуючих 10 га насаджень суниці майже 5 га будуть відведені під забезпечення цього контракту.

Експорт заморожених ягід і фруктів за підсумками 2018 р. зріс на 28% до $78 млн. Найбільше за два роки зріс експорт замороженої суниці садової (полуниці) – майже в шість разів. Експорт малини виріс в півтора рази, а інших заморожених ягід (переважно лохини і дикоростучої чорниці) – на 42%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram