Новини
27 Березня 2024
159

У Молдові зупинився завод найбільшого виробника олії

Це сталося через брак українського соняшнику

Найбільший у Молдові виробник олії — підприємство Floarea Soarelui — призупинив роботу через брак українського соняшнику, пише місцеве видання NewsMaker із посиланням на портал Mold-Street.

Директорка Floarea Soarelui Стела Островецкі заявила, що завод призупинив роботу, оскільки підприємство не може закупити на місцевому ринку достатньо насіння соняшника та не може імпортувати, адже механізм ліцензування імпорту, запроваджений восени 2023 року, практично не працює.

“Ми на 20 днів припиняли роботу у січні 2024 року, зараз знову зупинено завод у Бєльцях, як і завод Danube Oil у Джурджулештах. Ми не можемо закупити на ринку Молдови достатню кількість насіння соняшника. У січні 2024 року ми намагалися отримати право імпорту насіння з України, але спеціалізована комісія мінсільгоспу не видала нам ліцензію”, — пояснила вона.

За її словами, підприємство може переробляти понад 1000 т насіння соняшника за добу, для продовження функціонування потрібні великі обсяги, які воно не може купити в Молдові.

“За нашими оцінками, на ринку залишилося лише близько 100 тис. т насіння соняшника. Деякі фермери не хочуть продавати зараз за ринковою ціною, а хочуть залишити насіння, сподіваючись, що влітку ціни підвищаться”, — додала Островецкі.

Водночас асоціація “Сила фермерів” стверджує, що на ринку Молдови багато соняшника, та звинувачує переробників, зокрема групу Trans-Oil, до якої входить Floarea Soarelui, у тому, що вони не хочуть пропонувати реальні ціни та намагаються диктувати умови.

Floarea Soarelui купує насіння соняшника за ціною 6754 леї ($380) за тонну, тоді як фермери хочуть продати свою продукцію за щонайменше 8 тис. леїв ($450) або навіть 10 тис. леїв ($570) за тонну.

“Ми не можемо запропонувати вищу ціну. Ми пропонуємо ціни на рівні Чорноморського регіону. Якщо більше платитимемо за насіння, то ціна на масло теж зросте, а якщо масло буде дорожче, ми не зможемо його експортувати”, — пояснила директорка Floarea Soarelui.

Як писали раніше Investory News, заборону на імпорт українського меду в Угорщині скасували.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram