Новини
16 Квітня 2024
73

В Одеській області створять бавовняний кластер

Бавовна потрібна, як сировина для виробництва пороху

Фото: yug.today

В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну, як сировину для імпортозаміщення, а також для перероблення й забезпечення внутрішніх потреб. Уряд планує створити та розвивати бавовняний кластер в Одеській області, повідомило Мінагрополітики.

Для цього важливо прийняти закон, який би дозволив завозити в Україну насіння бавовника для розвитку галузі, наголосив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Технології вирощування бавовника в Україні та можливість забезпечення насіннєвим матеріалом фермерів обговорили на семінарі “Вирощування нішевих культур”.

Учасники семінару ознайомилися з досвідом вирощування бавовнику підприємцями Туреччини та США.

20 березня Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 “Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника”.

Документом передбачається на період дії воєнного стану в Україні та протягом 36 місяців з дати його припинення або скасування спрощення процедур:

• ввезення та обігу на території України сортів бавовнику;

• державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Зараз реєстрація не генетично модифікованого бавовнику займає два-три роки, а реєстрація ГМО бавовнику взагалі заборонена.

Про плани почати вирощувати бавовну в області на початку квітня розповідав голова Одеської ОВА Олег Кіпер. Посівна кампанія розпочнеться лише у тому разі, якщо парламент оперативно внесе зміни до законодавства, наголошував він.

Бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху. Її потреба для України оцінюється у 10 тис. тонн. Для цього необхідно засіяти 30 тис. га або площу вдвічі меншу, якщо бавовну вирощувати на зрошуваних землях.

Як писали раніше Investory News, експорт українського зерна на початку квітня зріс вдвічі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram