Новини
9 Квітня 2024
115

ЄС продовжив вільну торгівлю для України

Проте буде низка обмежень в агросекторі

Представники держав-членів ЄС підтвердили попередню угоду, досягнуту головуванням Ради та представниками Європейського парламенту, про продовження призупинення імпортних мит та квот на український експорт до ЄС ще на рік з урахуванням захисних механізмів, повідомила Рада Євросоюзу.

Зазначається, що ЄС вирішив посилити захист чутливої сільськогосподарської продукції шляхом посилення захисних заходів, які передбачають облік будь-якого несприятливого впливу на ринок однієї чи кількох держав-членів. Наразі такий вплив відстежується для всього ринку ЄС загалом. Новий автоматичний захист також буде доданий для деяких чутливих продуктів, таких як птахи, яйця, цукор, овес, кукурудза, крупи та мед.

Новий автоматичний захисний механізм зобов’яже Єврокомісію повторно запровадити тарифні квоти, якщо імпорт зазначених товарів перевищує середні обсяги постачання у другій половині 2021, а також протягом 2022 та 2023 років.

Також ЄК посилить моніторинг за імпортом зерна, зокрема пшениці.

Якщо угоду затвердять остаточно, вона набуде чинності з 6 червня 2024 року і діятиме до 5 червня 2025 року. Голосування з цього питання очікується у квітні.

Нагадаємо, експорт українського зерна на початку квітня зріс вдвічі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram