Новини
25 Лютого 2019
1 221

Прибуткова ніша: Експорт заморожених ягід і фруктів зріс на третину

Найбільше українських ягід та фруктів купують країни Євросоюзу

Експорт заморожених ягід і фруктів за підсумками 2018 р. зріс на 28% до $78 млн, повідомляє EastFruit .

“За два роки збільшення виручки склало 54%. Таким чином заморожені ягоди – це друге за значимістю джерело експортної виручки в плодоовочевому секторі України, після волоських горіхів, які забезпечили в 2018 р. $117 млн виручки”, – зазначають аналітики EastFruit.

Найбільше за два роки зріс експорт замороженої суниці садової (полуниці) – майже в шість разів. Експорт малини виріс в півтора рази, а інших заморожених ягід (переважно лохини і дикоростучої чорниці) – на 42%. Так, суниці було експортовано 3,7 тис. т, а за рік її експорт виріс на 24%, малини – 14,9 тис. т, при зростанні на 12% за рік, а інших ягід і фруктів – 29 тис. т, на 15%. Тож, загальний експорт заморожених ягід і фруктів у 2018 р. склав 47,8 тис. т.

“Заморозка овочів і фруктів – це дуже перспективна інвестиційна ніша в Україні для фермерів по виробництву сировини для заморозки. Для порівняння, сусідня Польща експортує заморожених ягід на $500 млн. за рік, тобто в 7 разів більше, ніж Україна. При цьому можливості України набагато більші, якщо врахувати нижчі витрати на робочу силу, електроенергію, землю тощо”, – цитує видання економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО ) Андрія Ярмака.

Найбільше експортується ягід та фруктів до країн Євросоюзу. Польща імпортує більше третини всього обсягу української продукції. Однак у 2018 р. намітилася динаміка диверсифікації експорту, а це призвело до його скорочення.

Нагадаємо, станом на 1 лютого 2019 р. запаси десертного яблука в Україні оцінюються  аналітиками в 280 тис. т, що на 42% більше ніж рік тому. Також, цієї зими українські яблука експортували до 18 країн світу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram