Новини
19 Лютого 2019
1 619

Туреччина та ОАЕ: Куди Україна експортує найбільше яблук

Цієї зими українські яблука експортували до 18 країн

У грудні 2018 р. та січні 2019 р. збільшився експорт яблук з України, а також розширився перелік країн-імпортерів цієї продукції. Найбільші імпортери українських яблук Білорусь, Молдова, Туреччина та ОАЕ.

“Туреччина стала третім найбільшим покупцем українського яблука, за попередньою інформацією експортерів, частка цієї країни в структурі зимового експорту становила не менше 30%”, – повідомляє керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

Купують українські яблука і країни ЄС, зокрема Польща, навіть незважаючи на те, що зібрали власний рекордний врожай цих фруктів. Також, яблука поставлялися до Великобританії, Лівії, Саудівської Аравії, Іраку, Сінгапуру, Малайзії та Шрі-Ланки.

За попередніми даними Державної служби статистики, в січні Україна відвантажила на зовнішній ринок більше 8 тис. т яблук. З липня 2018 р. експортовано більше 27 тис. т, що є найкращим результатом щонайменше за останні п’ять років.

Станом на 18 лютого 2019 р., на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку “Шувар” ціни на вітчизняні яблука становлять від 3-10 грн за кг. За словами Тетяни Гетьман, найбільше покупці платять за яблуко преміальної якості.

Відзначимо, що станом на 1 лютого 2019 р. аналітики EastFruit оцінюють запаси десертного яблука в Україні в 280 тис. т, що на 42% більше ніж рік тому. Стрімке зростання запасів яблука в порівнянні з 2018 р. експерти пояснюють рекордним урожаєм, а також рекордними темпами введення в експлуатацію фруктосховищ в минулому році.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram