Новини
4 Лютого 2019
881

В Україні рекордний запас яблук

Стрімке зростання запасів експерти пояснюють рекордним урожаєм

Станом на 1 лютого 2019 р. аналітики EastFruit оцінюють запаси десертного яблука в Україні в 280 тис. т, що на 42% більше ніж рік тому.

Стрімке зростання запасів яблука в порівнянні з 2018 р. експерти пояснюють рекордним урожаєм, а також рекордними темпами введення в експлуатацію фруктосховищ в минулому році. А це в свою чергу дозволило зберегти значно більший обсяг продукції до другої половини сезону. Істотний вплив на збільшення запасів надавали і низькі темпи реалізації яблука в першій половині сезону 2018-2019 рр. у зв’язку з низьким рівнем цін і конкуренцією на ринку цих фруктів.

“У серпні 2018-січні 2019 рр., за нашими оцінками, було експортовано близько 23 тис. т яблука, а це лише на 2 тис. т більше, ніж за перше півріччя сезону 2017-2018 рр. Таким чином, в лютому – червні українським садівникам необхідно експортувати рекордні обсяги яблука, збільшивши відвантаження буквально в рази, аби уникнути необхідності утилізації яблук навесні і обвалу цін на внутрішньому ринку”, – розповів EastFruit економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Варто зазначити, що такі дані щодо запасів ставлять Україну на п’яте місце в Європі по запасами яблук після Польщі, Італії, Німеччини та Франції. Також, це означає, що запаси яблука в Україні в даний час більше ніж в Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Великобританії та Австрії, зазначають у EastFruit.

Нагадаємо, раніше Investory News публікував аналіз ринку яблук в Україні.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram