Новини
1 Липня 2019
1 027

Ціни кусаються: Українські абрикоси та черешня подорожчали у 1,5-2 рази

Серед причин – холодна погода у квітні й травні

У червні 2019 року середня ціна на абрикоси склала 22 грн/кг, що у 1,8 рази більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли фрукт коштував 12 грн/кг, повідомляє УНІАН, посилаючись на прес-службу Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Як зазначив аналітик УПОА Семен Крамаренко, цінова ситуація на ринку абрикосів обумовлена затримкою дозрівання плодів в результаті низьких температур у квітні та травні. “Таким чином, сезон для українських виробників почався на кілька тижнів пізніше, ніж у 2018 році”, – прокоментував він.

І додав, що зниженню цін на абрикоси надалі сприятиме поступовий вихід на ринок виробників з південних регіонів країни, а також центральних і східних областей.

У 1,5-2 рази більше, ніж рік тому коштує й черешня. За даними “Інфо-Шувар” ціни на цю ягоду у 2019 році є найвищими принаймні за останні три сезони. Як зазначила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман, після незначного спаду на початку червня ціни на українську черешню до кінця місяця майже не змінювались.

“На гуртових ринках якісна черешня коштує 50-65 грн/кг (1,6-2,1 €/кг), а в роздрібній торгівлі ціни на неї подекуди доходять до 80-100 грн/кг (2,6-3,3 €/кг). Рік тому в цей час ми вже експортували черешню, а сьогодні через дефіцит якісної української черешні деякі національні мережі та оператори на гуртових ринках продовжують працювати з імпортною ягодою”, – розповідає вона.

Видання зазначає, що високі ціни на черешню цього року пояснюються значно меншою її пропозицією в порівнянні із попередніми роками. Менша врожайність в українських садах є наслідком холодної та дощової погоди в травні та першій половині червня.

Як зазначається, рік тому ситуація на ринку була повністю протилежною. “У 2018 році українські фермери зібрали один з найкращих врожаїв черешні, завдяки цьому Україна змогла експортувати понад 3,5 тис. т цієї ягоди. Черешня в минулому сезоні навіть посіла місце лідера в рейтингу ягід, які Україна експортувала у свіжому вигляді. В цьому сезоні експорт черешні може помітно знизитись”, – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що у 2018 році Україна значно наростила експорт фруктів до Азії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram