Новини
25 Березня 2019
1 094

Україна збільшила експорт фруктів в Азію в 4,5 рази

У 2019 році об’єми поставки яблук до Сінгапуру можуть вирости ще в три рази

Минулого року українці експортували до Сінгапуру в 4,5 рази більше фруктів, в порівнянні з 2017 роком. Загальний обсяг поставок виріс до $61,2 тис., повідомляє EastFruit.

Перші пробні поставки свіжої лохини та яблук до Сінгапуру було здійснено в другій половині 2018 року. А перемовини щодо цього питання розпочалися ще на початку минулого року.

“Тоді було організовано дві торгові місії для виробників ягід і фруктів з України, де вдалося дійти згоди з найбільшими імпортерами овочів і фруктів, а також з мережами супермаркетів Сінгапуру”, – розповів економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він стверджує, що сінгапурські імпортери задоволені якістю доставленої продукції, що стане передумовою до розширення торгівлі українськими компаніями у 2019 році. “При обережних прогнозах загальний обсяг відвантажень яблук може вирости мінімум в три рази”, –  вважає Андрій Ярмак.

Окрім яблук сінгапурці мають інтерес до імпорту з України лохини. Однак з точки зору логістики, українським компаніям вигідніше експортувати її до Європейського Союзу.

“Якщо ціни на внутрішньому ринку почнуть знижуватися, то і цей напрямок експорту може стати досить актуальним”, – пише EastFruit.

Керівник компанії “Українська ягода” Тарас Баштанник повідомив, що в кінці сезону було зроблено пробну поставку лохини в Сінгапур – один контейнер на 500 кг. “Це була радше іміджева поставка. Зробили це тільки, щоб подивитися на можливості доставки. Ягода коштувала 250 грн/кг (7,66 євро), з яких 70 грн (2,15 євро) пішло на транспортні витрати і логістику. На той момент за такі ж гроші можна було продати в Україні, з поля”, – розповів він.

Аналітики EastFruit стверджуть, що Україна могла б поставляти в Сінгапур волоські горіхи. Однак для цього потрібно поліпшити якість продукції.

Нагадаємо, що у грудні 2018 р. та січні 2019 р. збільшився експорт яблук. Найбільшими експортерами цих фруктів стали Білорусь, Молдова, Туреччина та ОАЕ.

Крім того, експорт заморожених ягід і фруктів за підсумками 2018 року зріс на 28% до $78 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram