Новини
2 Лютого 2022
623

П’ять країн запустили роботу фонду “Партнерство за сильну Україну” обсягом £35 мільйонів

Кошти спрямують на громади та людей, які потребують підтримки міжнародної спільноти

США, Швеція, Швейцарія, Велика Британія та Канада запустили роботу спільного міжнародного фонду “Партнерство за сильну Україну” обсягом £35 млн, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як зазначила віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на заході з нагоди початку роботи фонду в Києві в середу, 2 лютого, сьогодні розпочинається робота партнерського фонду “За сильну Україну”.

“Це не чергова робота й не черговий початок. Це те, що нам на сьогодні дуже важливо — публічна підтримка та довіра, як партнерів, одне до одного. Ми розуміємо, наскільки важливо і, головне, своєчасно саме тут, саме зараз розпочинати такі проєкти. Це важливо для наших людей на Сході та півдні нашої країни, це важливо для всіх українців — знати та вірити, що ми не самі, ми стоїмо пліч-о-пліч”, — наголосила вона.

І додала, що фонд має на старті £35 млн для перших проєктів, які будуть спрямовані на громади, їхню стійкість, людей, які потребують підтримки як держави, так і міжнародної спільноти.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс зазначила, що партнери разом з урядом України через цей фонд віддані підтримці постраждалим від російської агресії на сході України. За її словами, Велика Британія зробить у фонд внесок обсягом £11,5 млн протягом трьох років.

Міністр іноземного розвитку та співробітництва Швеції Матильда Ернкранц наголосила, що фонд “Партнерство за сильну Україну” зробить свій внесок у посилення України.

“Я сподіваюся, що цей фонд заповнить прогалину в підтримці України, і ми зможемо реагувати швидко, гнучко на потреби, які з’являтимуться в українців у таких важких обставинах, спричинених російською агресією проти України”, — зазначила Ернкранц.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін повідомила, що США через USAID мають намір збільшити свій внесок у фонд з $5 до $10 млн. “Мій уряд непохитно підтримує сильну, успішну Україну, в межах якої існує безпека. Цей проєкт забезпечує важливий шлях до цієї мети. Ви маєте повну підтримку мого уряду, мою і всієї команди посольства США в Києві, щоб утілити це в життя”, — заявила Квін.

Посол Канади в Україні Лариса Галадза наголосила, що Канада надає до фонду від 10 до 15 млн канадських доларів, щоб стримати ескалацію. “Ми об’єднуємося з національними, регіональними місцевими установами, а також із громадянським суспільством, щоб зосередитися на потребах людей, їхніх громад, вибудувати довіру та соціальну згуртованість”, — пояснила Галадза.

Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд повідомив, що існує реальність конфлікту, російської окупації та гібридної війни, яка впливає на українців. “Наше партнерство спрямоване переважно на цю реальність через надання українцям у найбільш уражених регіонах коштів для консолідації своєї громади й побудови майбутнього, що базується на цінностях свободи та демократії — цінностях, які мають превалювати в усій Україні в межах її міжнародно визнаних кордонів. Безпека і стабільність України — це наша безпека та стабільність”, — додав Вільд.

Раніше Investory News писали, що ЄС планує виділити Україні новий пакет фінансової допомоги. Йдеться про суму обсягом €1,2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram