Країна
5 Квітня 2024
143

Ґібралтар: Маленька Британія між Європою та Африкою

Райський куточок для великих бізнес корпорацій з дуже стійкою економікою

Донині Ґібралтар є заморською територією Сполученого Королівства Великої Британії. Це самоврядна країна.

Ґібралтар розташований у південно-західній частині Європи вздовж Ґібралтарської протоки на півдні Піренейського півострова, що включає Ґібралтарську скелю і піщаний перешийок, який з’єднує скелю з Піренейським півостровом. Найвища точка 426 метрів над рівнем моря. Його площа 6,8 км². Довжина берегової лінії складає 12 км.

“Ґібралтарська скеля” — національний парк в центрі країни, займає половину її території.

На Ґібралтарі середземноморський клімат – з м’якою зимою і теплим літом. Середня температура липня для області 27 C˚, а січня — 10 С˚.

Слово ” Ґібралтар ” є іспанізованим варіантом арабського словосполучення Джабаль Тарік, що означає “гора Таріка”. Назва була дана на честь арабського полководця Таріка ібн Зіяда, який очолював арабське вторгнення на Піренейський півострів.

На фото: Прапор Ґібралтару

Законодавча влада належить королю Великої Британії Карлу III та однопалатному парламенту. Король призначає губернатора і головнокомандувача. В країні також діє Верховний та Апеляційний суд.

До 2020 року Ґібралтар був членом Європейського Союзу через членство Великої Британії.

Хоча Сполучене Королівство контролює цей регіон з 1713 року, Іспанія також намагається довести суверенітет над цією територією.

У 1967 і 2002 роках жителі Ґібралтару проголосували за те, щоб залишитися під британським управлінням.

Чисельність мешканців 33 тис. жителів. Щільність населення одна з найвищих у світі — близько 5 тис осіб на км².

Рівень життя ґібралтарців досить високий.

Етнічно населення дуже різноманітне: іспанці, італійці, англійці, мальтійці, португальці, німці, етнічні групи Північної Африки, марокканці, індіанці, французи, австрійці, китайці, японці, поляки й данці.

Офіційною мовою є англійська. Вона викладається в школах і використовується для службових потреб. Але говорять тут також іспанською, яніто, італійською та португальською.

Місцева мова яніто являє собою своєрідну суміш англійської та іспанської мов при значному впливі італійської, арабської та івриту.

За віросповіданням більша частина населення є католиками — 72,1%. Також є англіканці — 7,7%, мусульмани — 3,6%, іудеї — 2,4% та індуїсти — 2%.

ВВП країни $1,106 млрд,  ВВП на душу населення $39664.

Основною валютою є Британський фунт стерлінгів (GBP). Також є власна грошова одиниця — Гібралтарський фунт, який можна конвертувати тільки на Ґібралтарі.

Попри невеликі розміри, держава має сильну, незалежну економіку, основними галузями якої є  фінансування, судноплавство, торгівля, офшорна банківська справа та туризм.

Основою промисловості є судноремонт та переробка тютюну.

Сільське господарство відсутнє. Практично всі продукти імпортуються.

Ґібралтар не є спільною митною територією ЄС, тож ПДВ тут не діє. Завдяки цьому ще на початку 2000-х років країна стала популярним місцем для букмекерів та компаній, які займаються організацією онлайн-ігор.

Цікаві факти:

• Історія країни нараховує близько 3000 років. Це один з легендарних геркулесових стовпів — висот, які обрамляли вхід у Ґібралтарську протоку. Фінікійці і карфагеняни влаштовували тут стоянки кораблів.

• Тут розташована важлива база Британського Королівського військово-морського флоту. Півострів брав участь у Трафальгарській битві, Кримській та Другій світовій війні.

• На півострові знаходиться Військово-морська база НАТО.

• Іспанський диктатор Франсіско Франко намагався відновити претензії Іспанії на контроль над Ґібралтаром в 1950-і роки. За результатами референдуму 1967 року країна залишилася в управлінні Британії. Два роки по тому Сполучене Королівство надало Ґібралтару автономію.

• У вапнякових скелях було знайдено понад 140 печер, що являють собою 50-кілометрову мережу тунелів, частина з яких відкрита для туристів.

• Марокканський король побудував тут мечеть, щоб його піддані, які працюють в Ґібралтарі, здійснювали намаз з видом на Марокко.

• Загальна протяжність автомобільних доріг всього 29 км. На відміну від Великої Британії, рух тут правосторонній.

• На півострові немає метро, трамваїв і залізниць. Проте є невелика залізнична вузькоколійка, яка використовується виключно для військових потреб.

• Ґібралтар має аеропорт. Його злітна смуга перетинає автомобільну трасу, що веде до Іспанії. Тому, під час зльоту або посадки літака, трасу перекривають шлагбаумами з двох сторін, ускладнюючи рух автомобілів.

• Ґібралтарський університет, що відкрився у вересні 2015 року, став першим університетом на цій території. Уряд виплачує студентам стипендії. Навіть ті, хто збирається навчатися в університетах Сполученого Королівства, також одержують такий бонус.

• А телефонні будки є точною копією англійських.

• На території відсутні ріки та струмки. Основним способом отримання питної води є опріснення морської.

• Символом Ґібралтару є варварійські мавпи або маготи. Магот зображений навіть на монеті номіналом 5 пенсів. Це єдина європейська територія, де вони живуть в дикій природі. З 1855 року вони знаходяться під охороною військово-морського флоту Великої Британії.

• Під час святкування Національного дня Ґібралтару, який припадає на 10 вересня, місцеві жителі випускають у небо близько 30 тис. червоних та білих куль, щоб представляти кожного громадянина країни.

• Великою популярністю тут користується футбол . Є навіть своя збірна. Домашні матчі вона проводить на стадіоні “Вікторія”, який вміщує 5 тис. глядачів.

• В Європі збереглися лише дві стотонні гармати, і одна з них знаходиться на Ґібралтарі. Проте з неї не було здійснено жодного пострілу.

• Місцева кухня зібрала в собі традиції багатьох країн — Італії, Англії, Іспанії, і навіть Індії з Китаєм.

• Територія славиться досвідченими майстрами, але торгуватися за вироби ручної роботи тут вважається образою для майстра.

• Тут розпочали свій медовий місяць Принц Чарльз та принцеса Діана, Джон Лєнон та Йоко Оно одружилися.

• Прикрашена підсвіченими сталагмітами та сталактитами печера Святого Михаїла використовується як природня концертна зала. Є легенда про існування таємного природного тунелю від Ґібралтару до Марокко. Вхід до нього нібито знаходиться у цій печері.

Джерело: tsikavi-fakty, travel.tochka, traveltables, internationalwealth, manamana, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram