Бiзнес
3 Листопада 2020
1 762

Поради Воррена Баффета: Як пережити COVID-19 і зберегти кошти

Попри пандемію коронавірусу прибуток Berkshire Hathaway за II квартал збільшився на 87%

У II кварталі 2020 року прибуток фонду Berkshire Hathaway інвестора Воррена Баффета, збільшився на 87%, і це попри бурхливий розвиток коронавірусу по всьому світу.

Мільярдерові все ж таки вдалося швидко пристосуватися до нових умов і обернути кризу собі на користь. 

Баффет дав 5 порад, які допоможуть впоратися з фінансовою волатильністю та зберегти заощадження

1. Скористайтеся перевагами низьких ставок

Баффет бачить фантастичні можливості для позичальників у 2020 році завдяки Федеральній резервній системі (ФРС).

Він вважає, що ФРС зробила правильний крок, знизивши ключову ставку майже до нуля, щоб допомогти економіці США. Слідом за цим показником за принципом доміно впали й інші ставки – по всій економіці.

“Це відмінний час для того, аби позичати гроші”, – заявив він під час онлайн-зборів акціонерів Berkshire Hathaway.

Як застосувати пораду Баффета на практиці: якщо ви купуєте житло та маєте хорошу кредитну історію, то виберіть одну з найнижчих ставок за іпотекою. Можна взяти нову іпотеку або рефінансувати наявну за нижчою ставкою.

2. Завжди будьте готові до гіршого

Баффета не дарма називають оракулом. Ще у 2019 році він попереджав, що “на світ чекає мегакатастрофа”, яка буде “повною несподіванкою” і затьмарить урагани “Катріна” та “Майкл”.

А у березні мільярдер зізнався у листі співробітникам Berkshire Hathaway, що завжди відчував: “коли-небудь трапиться пандемія”. Тоді ж інвестиційний гуру висловив побоювання, що у разі виконання пророкувань його страховий бізнес на чолі з Geico зазнає великих збитків.

Однак він також заявив з повною упевненістю, що вже наступного дня після “мегакатастрофи” всі його страхові компанії будуть готові до роботи. 

Як застосувати пораду Баффета на практиці: ви теж можете бути готовими до всього, застрахувавши своє життя. Це забезпечить фінансовий захист вашої сім’ї у розпал пандемії.

3. Не збирайте борги за кредитками

Під час пандемії багато хто позбувся роботи й був змушений нарощувати борги за кредитними картками. Баффет не засуджує того, щоб вдаватися до кредиток через фінансові труднощі. Однак бізнесмен застерігає від того, щоб використовувати їх як “скарбничку для облав”.

Під час зборів акціонерів інвестор розповів про одного чоловіка, у якого була заборгованість за кредитною картою під 18% річних. Він запитав у Баффета, як з нею вчинити. “Якби я був винен гроші під 18%, перше, що я зробив би – це виплатив заборгованість”, – відповів йому мільярдер.

Як застосувати пораду Баффета на практиці: коли борг стає непосильним, перш за все потрібно консолідувати його за нижчою ставкою.

4. Вибирайте акції з розумом

Коронакриза руйнує багато галузей, враховуючи роздрібну торгівлю, ресторани та розваги. Баффет володів декількома авіакомпаніями, але коли під час піку карантину акції сильно подешевшали, він не побоявся їх продати.

“Авіаційний бізнес – я можу помилятися, й сподіваюся, що помиляюся – сильно змінився”, – заявив бізнесмен на зустрічі з акціонерами. 

Як застосувати пораду Баффета на практиці: інвестори, які збирають свій портфель усвідомлено, завжди будуть винагороджені. Навіть в умовах плутанини через COVID-19 фондовий ринок надав відмінні можливості для отримання прибутку.

5. Дотримуйтеся довгострокового плану

Баффет упевнений, що економіка США оговтається від кризи COVID-19. “По суті, ніщо не може зупинити Америку”, – зазначив він на онлайн-зустрічі.

Утім, додав інвестор, відновлення може зайняти тривалий час. Інвестори отримають “хороший результат”, якщо будуть тримати цінні папери у довгостроковій перспективі.

Як застосувати пораду Баффета на практиці: якщо ви не впевнені у власних силах, найміть фінансового радника. Фахівець допоможе підібрати вам акції для придбання на тривалий термін.

За матеріалами Moneywise

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram