Новини
29 Червня 2022
449

На Запорізькій АЕС росіяни готують серйозну провокацію

Про загрозу ядерній безпеці попереджає “Енергоатом”

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС росіяни готують серйозну провокацію, повідомило у Фейсбуці державне підприємство НАЕК “Енергоатом”.

“Загарбники, які перебувають на ЗАЕС, збираються звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції. Задля цього затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них зізнання, точніше — оговорення себе, що нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю: чи то вибухівку, чи то снаряди”, — йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією НАЕК, під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів — для перевірки його чаш — та зупинці помп, які подають воду на системи безпеки енергоблоків. Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання.

Але найголовнішим, застерігає енергетична компанія, залишається питання контролю дій окупантів, адже під виглядом “проведення перевірки” вони можуть накидати у бетонні чаші що завгодно: вибухівку, нерозірвані снаряди, іншу зброю. А потім звинуватити у цьому працівників ЗАЕС чи її захисників і зробити це формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ й представлення цих “фактів”, та ще й картинку для пропагандистських росЗМІ зробити — як росіяни про безпеку станції піклуються, а український персонал її порушує.

Енергоатом наголошує, що будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, — це зброя окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові новою страшною катастрофою.

Нагадаємо, що Борис Джонсон закликав вчених із рф переїздити до Великої Британії. Прем’єр підкреслив, що країна цінує відкритість, свободу та потяг до знань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram