Новини
11 Березня 2024
173

Президент Чехії відповів на погрози кремля

москва збирається бити по країнах НАТО у разі розміщення їхніх військових в Україні

Президент Чехії Петр Павел заявив, що росія не наважиться завдавати ударів по країнах НАТО, якщо військових із цих країн відправлять в Україну, сказав він в інтерв’ю “Чеському телебаченню”, пише Euractive.

Павел нагадав, що сьогодні союзники надають Україні танки, крилаті ракети, а в майбутньому — і літаки, але атак на територію НАТО досі не було.

“росія добре знає, що це було б порушенням закону набагато більшого калібру, ніж те, що вона робить зараз”, — сказав Павел і додав, що рф усвідомлює силу НАТО.

Крім того, він нагадав, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу на території України діяла навчальна місія НАТО, яка нараховувала близько тисячі людей із 15 країн.

Тож Павел пропонує надсилати в Україну кілька десятків інструкторів для навчання українських військових замість того, щоб переправляти тисячі українців до країн Європи та навчати їх там.

“З погляду міжнародного права та Статуту ООН, ніщо не завадить військам країн-членів НАТО, а також цивільним особам допомагати в роботі в Україні”, — каже чеський президент, наголошуючи, що навчання та обслуговування обладнання не є бойовою діяльністю і не суперечить міжнародним правилам.

Президент Франції Емманюель Макрон на зібраній ним зустрічі країн-партнерів Києва в Парижі обговорював відправлення своїх військ до України. А втім, він зазначив, що наразі держави не досягли консенсусу щодо цього питання.

“Але ми нічого не можемо виключати. Ми зробимо все, що повинні, аби росія не змогла виграти в цій війні”, — сказав Макрон.

Згодом міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне пояснив, що до України можуть відправити французьких солдатів для допомоги з виконанням завдань поза участю в бойових діях.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступила із заявами, що вони не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали в Білому домі США, а також у Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Франція ініціює створення альянсу країн, відкритих для потенційного введення західних військ в Україну. У цьому процесі Париж поглиблює свій конфлікт з Берліном, який поводиться більш обережно, писало Politico.

Речник президента рф дмитро пєсков заявив, що якщо відправлення військових країн НАТО до України відбудеться, “то доведеться говорити не про ймовірність, а про неминучість прямого зіткнення росії та Альянсу”.

Нагадуємо, протягом повномасштабного вторгнення росіяни здійснили численну кількість кібератак.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram