Думки
6 Серпня 2021
2 366

Мішель Лукаду: Материнські стратегії для бізнесу

Письменник і підприємець розповідає, як батьківство допомогло їй налагодити складні процеси на роботі

Процес побудови бізнесу всепоглинаючий. Створення продукту, залучення капіталу, непередбачені проблеми, повний розворот при надзвичайних ситуаціях, маркетинг у вакуумі та все інше, що тільки можна уявити, може стати серйозною перешкодою на шляху до підприємницького успіху.

Однак є одна недооцінена група людей, здатних надихнути підприємців. У якої групи немає іншого вибору, крім як домогтися успіху? Це матері.

Може здатися малоймовірною паралеллю, але як мати й підприємець я помітила, що є кілька загальних підходів, які можна застосовувати як у вихованні дітей, так і в розвитку бізнесу.

І я вирішила протягом місяця ставитися до клієнтів, як до своєї трирічної дитини. Ні, я не пропонувала їм сирні крекери та не допомагала зав’язувати шнурки, зате успішно реалізувала три стратегії, представлені нижче — всі вони вдало спрацювали.

Я працювала над задоволеністю клієнтів, заздалегідь даючи їм знати, чого очікувати від моєї компанії, ставила важких клієнтів і замовників на тимчасовий тайм-аут. А ще — усвідомила той факт, що цим бізнесом доведеться займатися довго, і внесла відповідні зміни до бізнес-плану.

Активне застосування цих трьох принципів не тільки отримало безліч позитивних відгуків від клієнтів і замовників, але також відкрило мені деякі можливості й прояснило важкі рішення з траєкторії розвитку компанії. Одним словом, застосування принципів виховання дуже сильно вплинуло на мій підхід до роботи.

Нехай люди знають, чого очікувати

Безумовно, зустрічаються люди, з якими слід розлучитися, тому що вони забирають надто багато ресурсів, але в цілому це дійсно хороша ідея для задоволення клієнтів. З мого досвіду, зробити клієнтів щасливими просто, але для цього потрібно ретельне планування. Я роблю це так само як зі своєю дитиною: заздалегідь повідомляю, чого очікувати.

Якщо я відриваю трирічну дитину від гри в літачок і тягну в продуктовий магазин, він сходить з розуму. Якщо замість цього я попереджаю, що у нього є ще п’ять хвилин, щоб пограти, а потім ми підемо в магазин, і встановлюю таймер, він (зазвичай) з радістю погоджується зі зміною обставин.

У моєму місячному експерименті я подвоїла інформацію про те, чого очікувати, для всіх учасників бізнесу. Це подіяло так само як і на мою дитину. Я виявила: що більше люди знають, чого очікувати, маленькі вони чи дорослі, то щасливіше вони стають. Іншими словами, менше сюрпризів, то й краще.

Наприклад, коли минулого місяця клієнт зареєструвався у віртуальному заході, я негайно відправила (автоматичний) вітальний лист. Потім, за тиждень до заходу, я відправила імейл з нагадуванням, в якому були фотографії та біографії особливих гостей, які будуть присутні на заході, а також посилання на захід і запрошення.

Потім, за день до заходу, я відправила ще одне нагадування, зі списком спеціальних гостей і пропонованого порядку денного. І за годину до заходу — ще один лист із посиланням і нагадуванням про те, що має статися. На кшталт, біііп, ще дві хвилини до сну, тож, будь ласка, почни прибирати іграшки.

Чи не були всі ці електронні листи перебором? Анітрохи. Я вважаю, що вони сформували очікування, дали клієнтові відчути турботу і принесли практичну користь, наприклад, дали посилання в календар Google. Так, на підготовку заходу пішло набагато більше часу, але в цілому саме ця додаткова турбота була найбільше оцінена людьми, які позитивно відгукувалися про планування заходу.

Те ж саме я проробила і з іншими учасниками заходу. І всі ці невеликі підготовчі комунікації призвели до збільшення числа зацікавлених клієнтів, що дорівнює, як ви вже здогадалися, щасливим людям. Як моя дитина з радістю лягає спати, коли я заздалегідь розповідаю йому про графік, так і клієнти виявилися щасливі, коли їм нагадували та інформували про важливі деталі заходу.

Коли люди знають, чого очікувати, будь то діти або дорослі, вони з набагато більшою ймовірністю отримають задоволення від будь-якого заняття.

Влаштовуйте тайм-аут

Коли з дитиною важко (що поробиш, йому три роки), то варто відвернути його від ситуації на кілька хвилин, і він починає поводитися трохи більш розумно. Батьки знають цю стратегію як “тайм-аут”. Минулого місяця я вирішила застосувати цей метод до деяких людей і організацій, з якими працюю.

Не тільки діти погано поводяться. Продавці можуть бути агресивними, а покупці — надто вимогливими. Навіть колег час від часу буває занадто багато.

Отже, минулого місяця я вирішила поекспериментувати з бізнес-версією тайм-ауту стосовно складних людей.

Наприклад, один клієнт не погоджувався на конференцію в Zoom, бо живе в Німеччині й “дуже, дуже зайнятий”. А єдиною метою цього відеодзвінка було відкрити йому доступ до безплатного сервісу. Зазвичай я робила сальто назад, щоб підлаштуватися під його графік. У цьому місяці я відповіла на його повідомлення просто: “Не турбуйтеся. Я розумію. Всього найкращого”. І цим листом клієнт номер 23 був відправлений в тайм-аут.

Справа ось у чому. Оскільки я дуже організована і завжди намагаюся спілкуватися ефективно (див. пункт 1 цієї статті), люди зазвичай бувають незадоволені з причин, що від мене не залежать.

Як і мій малюк, вони погано справляються зі своїми емоціями. І якщо влаштувати їм тайм-аут і дати час подумати про свої дії, вони зазвичай усвідомлюють свою помилку, як і моя трирічка. І якщо клієнту номер 23 з Німеччини потрібен безплатний сервіс, він сам зв’яжеться з командою. А якщо немає, що ж, тоді він просто не отримає безплатну послугу.

Організації теж можуть поводитися як дратівливі дітлахи. Постачальник, з яким працює моя компанія, завжди був дуже важким. Мої співробітники провели незліченну кількість годин, намагаючись обійти недоліки їх дизайну і марну техпідтримку. Коли в цьому місяці вони прислали черговий безглуздий лист, я вирішила поводитися з ними так само як з дитиною, коли він не допомагає прибирати іграшки, — влаштувала тайм-аут.

Я могла знайти нову організацію, яка надала б послуги для нашої компанії за нижчою ціною, або повернутися до роботи з попередньою. Цим тайм-аутом я дала собі час на вивчення та осмислення можливих варіантів. І, на жаль, у випадку з організаціями тимчасовий тайм-аут може перетворитися у постійний.

Так, важливо сформувати очікування, щоб клієнти й постачальники були задоволені, але є люди та організації, які ніяк не хочуть бути задоволеними і йти назустріч, незалежно від того, що ви робите. Пауза часто дає обом сторонам можливість переоцінити ситуацію. Словом, тайм-аут може бути корисний для всіх.

Це надовго

Подобається мені це чи ні (мені здебільшого подобається), я пов’язана зі своєю дитиною на наступні 15-19 років. Коли у вас з’являється дитина, ви усвідомлюєте, що це надовго. Щось буде йти не так, буде безліч неприємних ситуацій, перешкод, і вас гарантовано наздожене виснаження, але далеко не всі матері здаються і викидають білий прапор у процесі виховання.

У повсякденному житті батьків є радість, є занепокоєння від того, як росте і розвивається дитина, і є гордість за те, що я допомогла сформувати людину такою, якою він став сьогодні. На мій погляд, те ж саме повинно відбуватися і щодо роботи.

Незалежно від того, індивідуальний ви підприємець або керуєте великою організацією, якщо вам подобається ваша справа, ви повинні зануритися в неї настільки, наскільки потрібно для досягнення успіху (як би ви його для себе не визначали). На жаль, багато хто з нас схильні відмовлятися від робочих проєктів, коли справи йдуть важко. Однак у тих, хто здатний терпіти, набагато більше шансів на успіх.

Багато підприємців відчувають спокусу здатися, коли щось не виходить з першого разу. Вони панікують замість того, щоб переглянути підхід. Ті, хто не розглядає варіант плюнути на свою справу, в кінцевому підсумку долають будь-які перешкоди й домагаються успіху. Що, якби Twitter не змінив стратегію? Що, якби Starbucks все кинула після того, як продаж кавоварок еспрессо не приніс успіху?

Згідно з журналом Entrepreneur Magazine, “для підприємницького успіху завзятість важливіше таланту … підприємництво не вимагає IQ вище, ніж у 95% населення. Вам просто потрібно більше завзяття, ніж у 95% людей. А завзятість — це навичка, якій можна навчитися”.

У батьків безумовно є завзятість. Іншого не дано. Коли народжується дитина, на наступні кілька десятиліть всі мости спалені. Немає іншого вибору, крім як перебудуватися, продовжувати боротьбу і досягти кінцевої мети. Той, хто проявить таку ж наполегливість у бізнесі, з більшою ймовірністю буде успішний.

Якось я вирішила поглянути на свій бізнес як такий самий довгостроковий проєкт без права вибору, як і виховання дітей. Ми обговорили це з діловим партнером, взяли кілька рішень і виробили кілька творчих довгострокових ідей, які інакше навряд чи придумали б.

Коли ми представили сценарій, в якому не було іншого вибору, крім як домогтися успіху, це дало нам свободу творчо підходити до майбутнього, а не тільки гасити пожежу сьогодення.

Джерело: betterhumans, michelleloucadoux.medium

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram