Бiзнес
29 Липня 2020
1 856

Дослідження: Після смерті засновника компанії втрачають 60% продажів

Також, згідно зі статистикою, в таких компаніях на 17% скоротився штат співробітників 

Дослідники Ворікського університету з’ясували, наскільки особистість засновника компанії дійсно впливає на показники бізнесу. Проаналізувавши результати діяльності понад 300 стартапів, вони виявили, що навіть через чотири роки після смерті засновника компанії не вдалося відновити свої колишні показники.

Автори дослідження проаналізували дані норвезьких комерційних компаній, які були засновані не більше 10 років тому. Як уточнюють дослідники, для роботи використовувалися саме норвезькі дані, оскільки ця країна володіє найбільш прозорою статистикою за показниками комерційних компаній та особистості їх засновників.

У дослідженні використовувалися дані 341 компанії, засновники яких померли. Цю інформацію фахівці порівняли з даними компаній, що мають схожі характеристики, але в яких засновник залишався живим.

В результаті аналіз показав: смерть засновника привела до довгострокового погіршення становища компанії. Продажі в стартапах, які втратили засновника, скоротилися на 60% через чотири роки у порівнянні з аналогічними компаніями, де підприємець був живий.

Також дослідники виявили, що в компаніях, де помер засновник, скоротилося 17% робочих місць.

“Здається, що засновники — це дійсно, свого роду, клей, який допомагає утримувати компанію. Ми припускали, що в компаніях, які пережили смерть засновника, буде спостерігатися деяке падіння продуктивності відразу після смерті, але ми не очікували побачити такий довгостроковий ефект. Навіть через чотири роки після смерті більшість фірм не показують жодних ознак відновлення”, — прокоментував результати один з авторів дослідження, професор факультету економіки Ворікського університету Саша О. Беккер.

У дослідженні розглядалися різні типи компаній. При цьому вчені не виявили відмінностей в результатах сімейного та несімейного бізнесу, підприємств, які працюють у місті та сільській місцевості, а також не виявили суттєвих відмінностей між секторами.

Результати аналізу також показали, що на наступні показники компанії вплинув і рівень освіти засновника, а також вид власності. Найсильніше постраждали стартапи, які втратили високоосвіченого лідера. А негативний ефект від смерті підприємця, який володів менш як 50% акцій, для компанії виявився майже вдвічі менше, ніж від смерті мажоритарія.

Професор Беккер також зазначив, що результати показують, наскільки важливу роль відіграють засновники в підтримці рівня продуктивності всередині компанії. Однак точні причини отриманих даних дослідникам ще належить встановити.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram