Думки
12 Серпня 2021
2 554

Клер Лью: Як стати новим босом колишніх колег

Засновниця Know Your Team розповідає, як завоювати прихильність колег, отримавши підвищення

Фото: Manuel Martinez/Crain’s Chicago Business

Ви отримуєте гори поздоровлень після підвищення. Але водночас відчуваєте і занепокоєння, зіткнувшись із небезпечною проблемою — потрібно зрозуміти, як керувати колишніми колегами.

Я відчуваю жар, що виходить від ситуації, просто думаючи про неї. Можливо, деякі з колег теж претендували на ту посаду, яку ви зараз посіли. Ви стурбовані тим, що вони будуть налаштовані проти вас — або навіть спробувати підставити ще на початку. Можливість заручитися їх підтримкою (не кажучи вже про решту частини команди!) сумнівна.

Який дійсно небезпечний виклик!

Всупереч делікатному характеру командної роботи, ви як новий менеджер можете створити середовище, в якому співробітники будуть відчувати себе натхненними та зарядженими енергією для майбутньої роботи, а не тими, що зазнали поразки.

Ось дві ключові галузі управління колишніми колегами, які я рекомендую розглянути в першу чергу.

Не потрібно уникати зустрічей віч-на-віч

Чи відчуваєте ви увагу на собі? Нові керівники часто відчувають підвищену увагу, коли на них звернені всі погляди. Ми більш пильно стежимо за своїми словами та діями, коли знаємо, що за нами спостерігають. Зрештою приділяємо багато уваги зустрічам з командою, зборам персоналу і нарад щодо проєктів.

Однак, говорячи про те, як управляти колишніми колегами, ми часто забуваємо про те, що найпильнішу увагу прикуто саме до особистих зустрічей. Колишні колеги особливо зацікавлені в тому, щоб зрозуміти, як ви підходите до своєї нової посади. Вони стежитимуть за вашим тоном і пропозиціями та будуватимуть свій тон і пропозиції на цій основі. І все це вони будуть робити під час особистих зустрічей.

Наприклад, якщо ви поводитеся гордовито, висловлюєтеся нечітко і погано готуєтеся до зустрічей сам на сам, то колишній колега може відчути розчарування і навіть гіркоту через те, що ви посіли цю посаду.

І навпаки, делікатність, підтримка і здатність відповідати на конкретні запитання покажуть колегам, що ви на своєму місці.

Ось як можна структурувати таку зустріч віч-на-віч:

Вступ

• Подякуйте колегу за те, що знайшов час зустрітися з вами. Поділіться своєю метою та попросіть допомоги.

• Ваша справжня мета на новій посаді — підтримувати колег.

• Ви будете покладатися на їхню допомогу в прийнятті рішень, які принесуть користь команді, і вам будуть потрібні їхній досвід і внесок. Попросіть поділитися зворотним зв’язком і вихідними думками.

• Що залишиться незмінним в команді в майбутньому?

• Що зміниться або стане краще?

• Що-небудь викликає у вас занепокоєння або ви відчуваєте невизначеність?

• Що ми як команда занадто довго відкладали та щодо чого повинні негайно вжити заходів?

• Що я можу змінити й скоригувати у своєму стилі роботи, щоб у нас були хороші робочі відносини?

• На чому, на вашу думку, потрібно зосередитися в спільній роботі, на якій області розвитку і зростання?

Закінчення

• Ще раз висловіть подяку.

• Поділіться прийдешніми кроками та висновками.

Словом, вам потрібно бути делікатними й показати, що, посівши цю посаду, ви не підносите себе. Це допоможе колишнім колегам отримувати задоволення від співпраці з вами, а не побоюватися динаміки нової влади.

Оцінювати вас будуть за вчинками, а не за словами

Слова можуть бути порожніми. Істинне лідерство полягає у вчинках. Це, звичайно, може бути застосовано до всіх лідерів, але особливо важливо, коли мова йде про управління колишніми колегами. Підлеглі будуть найбільш чутливі до того, як ви себе поведете зараз, більше, ніж будь-коли, оскільки це найнадійніший показник ваших справжніх намірів як лідера.

Це означає регулярне і послідовне проведення індивідуальних зустрічей щотижня або раз на два тижні. Не думайте, що першої індивідуальної зустрічі буде достатньо, щоб найкращим чином підтримати команду.

Це означає, що ви повинні просити зворотний зв’язок, коли прийнято важке рішення, або, що ще краще, до того, як рішення буде прийнято. Не думайте, що достатньо питати про зворотний зв’язок тільки під час індивідуальних зустрічей.

Це означає звертати увагу на важливі дрібниці. Люди виснажені зборами в Zoom? Скасуйте кілька повторюваних зустрічей на тиждень або запишіть їх на відео, щоб співробітники могли подивитися їх пізніше і не відчували себе зобов’язаними приходити. Саме дрібниці, які підсумовуються з часом, мають реальне значення.

Не знаєте, як найкраще діяти, будучи лідером? Почніть з питань співробітникам про їх переваги в роботі, щоб зрозуміти, що можна зробити.

Серед усіх цих рекомендацій з управління колишніми колегами ви не знайдете ні надихаючих промів, ні будь-яких сміливих дій або тріумфальних проєктів з місця в кар’єр. По-справжньому резонансних вчинків небагато: зосередьтеся на зустрічах сам на сам і на своїх діях і систематичної роботи лідера.

За допомогою цих фундаментальних практик ви покажете, що прагнете підняти дух своєї команди — і швидше за все зможете уникнути потенційної драми типу “о, колись ми були рівними”.

Зосередьтеся на цих засадах. І незабаром ви відчуєте себе впевненіше як новий керівник колишніх колег.

Джерело: knowyourteam

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram