Думки
23 Лютого 2022
2 101

Клер Лью: Де шукати джерело лідерських навичок

Засновниця Know Your Team відповідає на запитання, хто допоможе керівнику-новачкові стати найкращим лідером

Фото: Manuel Martinez/Crain’s Chicago Business

“Ключ до лідерства — пошук наставника, який допоможе побудувати кар’єру і направить вас …” Як ви думаєте, скільки статей у Linkedin стверджують щось подібне?

На мою думку, надто багато. Тому що, щиро кажучи, це неправда. “Знайдіть людину, яка обіймає керівну посаду понад 10 років, і попросіть її стати вашим наставником” — таку пораду ми чуємо повсюдно, але в реальному житті вона не витримує жодної критики.

Чому?

Засновник Indie.vc Брайс Робертс у подкасті про лідерство Heartbeat дав свою відповідь на це запитання:

“На початку кар’єри я дуже хотів, щоб мене хтось врятував. Мені дуже потрібний був класний наставник. Я хотів, щоб хтось пояснив мені, як робити те чи інше, і показав мені дорогу, але ця людина так і не матеріалізувалась. У мене були чудові друзі та колеги, у мене були чудові моменти порозуміння з людьми, але я не можу сказати, що хоч раз хтось узяв мене під своє крило та пояснив, що означає бути лідером на постійній основі. Так що я витратив багато енергії, намагаючись знайти цю людину, поки не зрозумів, що, можливо, мені просто потрібно зібрати докупи всі знання, що зустрілися мені на шляху”.

Брайс не самотній у своєму досвіді. Із сотень менеджерів та керівників, з якими я розмовляла та працювала останні майже десять років, жоден не приписав своєї здатності керувати одному ментору. Цих чарівних, міфічних наставників для лідерів немає. Звичайно, є люди з величезним досвідом та знаннями, які діляться корисними підказками (мені пощастило особисто знати кількох таких людей). Іноді вони пропонують чудові ідеї. Але хіба вони це ви?

Лідерство неможливо передати. Це не пальто, яке хтось паплюжив перед тим, як ви приміряєте його на себе. Справжнє лідерство — це мислення та поведінка, що походять від самої людини, лідера. Це те, що ви говорите і робите з урахуванням вашого контексту, ваших цінностей та обмежень, а не чужих. Інші люди можуть дати поради, як стати хорошим лідером, але не завжди їх можна застосувати, враховуючи командну динаміку, особисті настрої, спільні цілі, яких ви намагаєтеся досягти, культурні фактори та багато іншого.

Думаючи, що вам як керівнику-новачку потрібен цей наставник, ви налаштовуєте себе на невдачу. Ви втрачаєте на увазі, що весь сенс лідерства полягає в тому, щоб прокладати шлях і створювати середовище для інших людей, щоб вони могли чудово працювати. Але ви не можете прокласти цей шлях або створити це середовище органічно, якщо постійно намагаєтеся порівняти їх зі шляхом або середовищем, створеним кимось іншим.

“Ви можете втратити свій унікальний внесок керівника, намагаючись віддзеркалити те, що роблять інші лідери, яких ви поважаєте, про яких читали, або навіть ваші наставники, наприклад, дати собі час для розвитку власного стилю лідерства та зрозуміти, як виразити себе та свої цінності. Щоб бути лідером, недостатньо скласти контрольний перелік. Всі люблять чек-листи, але ми багато втрачаємо, слідуючи їм неухильно”, — зазначив Брайс.

Що робити, якщо ви не маєте контрольного списку? Як дізнатися, якою дорогою йти, яке середовище створювати?

Наставник не дасть вам відповіді. Так само цього не зробить жоден коуч (вибачте) і жодна книга.

Швидше вам допоможе ваша команда — ті люди, які знають, яким має бути керівник. Ваші безпосередні підлеглі, колеги, начальники. Люди, з якими ви працюєте пліч-о-пліч кожен божий день. Ті, хто бере на себе основний тягар ваших слів та наслідки ваших рішень. Відповіді є у них, а не у менторів.

Ми часто сприймаємо лідерство як індивідуальний вид спорту, але це неправильно. Ви не зможете стати краще самотужки. Вам потрібно взаємодіяти зі своїм колективом. Вам потрібний зворотний зв’язок. Ви повинні знати, як ваше мислення та вчинки впливають на інших людей і відбиваються на них. Ви повинні дійти до першоджерела.

Тому замість того, щоб шукати наставника, зверніться до цього джерела. Запитайте кожного учасника колективу під час наступної особистої зустрічі:

• Де відбувається найбільший розрив між наміром та дією?

• У чому я можу вас підвести?

• У чому бачите мій основний потенціал?

• Коли я востаннє вам був корисним?

Можливо, ви не бажаєте знати відповіді. Можливо, ви не впевнені, що дізнаєтесь усю правду (і таке буває). Але опитайте достатньо людей, поставте досить щирих питань, і ви дізнаєтеся про свої недоліки й здібності більше, ніж будь-коли раніше.

Наставник вас не врятує. Але готовність поговорити з колективом і поміркувати про себе цілком може.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram