Думки
20 Квітня 2021
2 608

Джеймс Адоніс: Як зовнішність впливає на успіх лідера

До факторів, що сприяють успіху лідера, належать не лише інтелект, досвід, кваліфікація та людські якості, а й зовнішність, стверджує викладач лідерства та діловий оглядач у виданнях The Sydney Morning Herald, The Age

Коли ми оцінюємо фактори, що сприяють успіху лідера, на думку спадають інтелект, людські якості, кваліфікація та досвід. Рідше ми беремо до уваги зовнішній вигляд лідерів, попри десятки емпіричних досліджень, які твердять, що вигляд людини може визначати її стиль лідерства та впливає на її успіх.

Учені ретельно розглянули 65 досліджень, проведених у цьому напрямі за останні роки. Їхні знахідки опублікували в нещодавньому випуску журналу Leadership Quarterly — одному з найпопулярніших академічних видань.

Виокремлюючи основні теми під час аналізу, вчені помітили цікаву тенденцію: “зовнішність транслює інформацію про лідерів та може впливати на результати управлінняˮ.

Зокрема, шанси дістати керівну посаду більші в кандидатів, які вищі зростом і через це вважаються “домінуючими, здоровими, розумними та схожими на лідерівˮ. Зовнішня привабливість може впливати на кар’єрні успіхи в галузях із високим ступенем міжособистісної взаємодії. Банківська справа — яскравий приклад.

Проте мати вигляд лідера — це одне, а бути поміченим, коли ефективно працюєш, — зовсім інше. Через це дослідники виокремили певні зовнішні риси, як-от симетрія та вираз обличчя, який транслює позитив, зрілість та екстраверсію. Тобто навіть відповідний вираз обличчя підвищує шанси на те, що оточення сприйме вас як ефективного лідера.

Ключове слово — “сприймеˮ на відміну від “доведеˮ. Останнє, очевидно, цінніше, ніж чиїсь суб’єктивні враження. Ось чому фірми не завжди орієнтуються на такий показник, як зовнішність.

До речі, ті, хто орієнтується, нерідко звертають увагу на ширину обличчя кандидата, адже вважається, що люди, у яких широке обличчя, більш схильні ризикувати, укладати угоди на великі суми та впевнено керувати своїми компаніями в кризові періоди.

Можна розширити перелік досягнень таких керівників, оцінивши низку показників. Виторг, прибуток, операційна маржа й оцінка компанії — ось деякі з них, що позитивно співвідносяться з особою такого лідера.

Якщо кандидат на посаду керівника має не лише широке, а й привабливе обличчя, яке до того ж викликає довіру та випромінює компетентність, то його шанси посісти керівне крісло будуть ще вищими.

Те саме стосується й статури. Якщо керівник фізично здоровий та підтягнутий, то людям чомусь здається, що він може стимулювати ріст і розвиток компанії та успішно керувати бізнесом у кризові періоди.

Дослідники визнають, що, попри переконливий та результативний характер цих висновків, багато людей і досі вірять, що зовнішній вигляд людини “не має значення для ефективного управлінняˮ. Утім, чимало психологічних тестів засвідчили: люди зазвичай спираються на “тонкі судженняˮ, як-от зовнішній вигляд, щоб оцінити нефізичні якості лідера.

Контекст — безперечна сила, що переважає будь-який стереотип, особливо коли це стосується промисловості чи культури. Тут зовнішність керівника не дуже впливає на продуктивність бізнесу, якщо взяти до уваги сумнівні успіхи підприємств, які наймають та просувають керівників, спираючись на стереотипи. Типовий приклад “курки та яйцяˮ.

Хочу серйозно застерегти читачів: зчитування інформації із зовнішнього вигляду людини не має комусь шкодити. Зовнішність не виправдовує неоднакового ставлення до людей, маргіналізації та дискримінації будь-кого. Мета проведених досліджень — лише “краще зрозуміти поведінку людини в організаціїˮ.

Ці дослідження не повинні викликати необ’єктивність та упередженість під час ухвалення кадрових рішень і розв’язанні проблем компанії. Інакше для бізнесу це нічим добрим не закінчиться.

Джерело: The Sydney Morning Herald

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram