Новини
6 Вересня 2019
928

“Кернел” та АМПУ інвестують в інфраструктуру порту “Чорноморськ”

Сума капіталовкладення становитиме 3,3 млрд грн

Фото: uspa.gov.ua

Адміністрація морських портів України (АМПУ) та компанія “Кернел”, що займається виробництвом й експортом соняшникової олії, підписали договір щодо інвестування понад 3 млрд грн у розвиток інфраструктури порту “Чорноморськ”, повідомляє прес-служба АМПУ.

Зазначається, що до кінця 2020 року в порту планують провести днопоглиблення біля чотирьох причалів і побудувати новий зерновий термінал, що забезпечуватиме збільшення перевалки до 6 млн тонн.

“Також АМПУ повинна виконати реконструкцію операційної акваторії 1-го ковша Сухого лиману (5 черга будівництва) до 15 м і забезпечити днопоглиблення уздовж кордону лінії причалів № 14-17, на яких оперують термінали компанії “Кернел Холдинг”. Глибину операційної акваторії біля причалів буде доведено до 14-15 м”, – йдеться у повідомленні.

У свою чергу “Кернел” зобов’язується протягом 2019-2020 років побудувати в морському порту “Чорноморськ” новий зерновий термінал (ТОВ “Трансгрейнтермінал”).

“Це дозволить забезпечити щорічні обсяги перевалки аграрних вантажів на рівні не менше 6 млн тонн вантажів, починаючи з 2021 року, а в перспективі довести їх до 7 млн т”, – повідомили у компанії.

Зазначається, що обсяг інвестицій в проект державно-приватного партнерства з боку АМПУ складе майже 230 млн грн, а вартість будівництва терміналу “Кернел” – майже 3 млрд грн.

Як зазначив Райвіс Вецкаганс, керівник АМПУ, цього року було закінчено масштабний проект капітального днопоглиблення на підхідному каналі порту та акваторії 1-го ковша Сухого лиману.

“Тепер одразу переходимо до створення необхідних для бізнесу глибин біля причалів №№ 14-17. Компанія “Кернел”, зі свого боку, взяла на себе зобов’язання гарантувати обсяги вантажопотоку не менше 6 млн тонн на рік. Це сприятиме швидкій окупності капітальних вкладень АМПУ”, – зазначив він.

І додав, що в порту додатково буде створено близько 250 нових робочих місць.

У свою чергу Євген Осипов, гендиректор “Кернел” заявив, що стратегічна мета до 2020 року – збільшити обсяг експорту зернових до 8,8 млн тонн внаслідок запуску нового терміналу в порту “Чорноморськ”.

“Тому наразі ми максимально сфокусовані на будівництві “Трансгрейнтермінала”, наступним кроком сконцентруємося на його ефективному завантаженні”, – розповів він.

Про те, скільки АМПУ інвестували в стратегічні об’єкти портової інфраструктури та плани організації на 2019 рік можна прочитати в матеріалі Investory News “Райвіс Вецкаганс: За минулі два роки ми інвестували в стратегічні об’єкти портової інфраструктури понад $100 млн”.

Нагадаємо, на днях компанія “Кернел” отримала додатковий транш на $100 млн, який піде на фінансування потреб оборотного капіталу у сфері виробництва соняшникової олії в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram