Новини
11 Листопада 2021
832

Фіни зможуть дізнаватися про зарплати колег: Це потрібно для скорочення розриву в оплаті праці

Ухвалення законопроєкту очікується у квітні 2023 року

Уряд Фінляндії планує ухвалити закон, що дозволяє працівникам отримувати інформацію про зарплати колег, якщо вони вважають, що зазнають дискримінації, повідомляє Reuters.

Так за допомогою нової ініціативи політики мають намір скоротити розрив у оплаті праці між чоловіками та жінками. “Законопроєкт розкритикували як профспілки, які вимагають ще більшої прозорості, так і асоціації роботодавців, які вважають, що він збільшить конфлікти між співробітниками”, — зазначає агенція.

За словами міністра з питань рівноправності Томаса Блумквіста, центральним у програмі є усунення необґрунтованого розриву в оплаті праці. “Тепер вони вирішуватимуться суворо”, — наголосив він.

Міністр очікує на ухвалення законопроєкту у квітні 2023 року.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, 2020 року фінські жінки заробляли на 17,2% менше, ніж чоловіки. Фінляндія посіла 37 місце у рейтингу гендерного розриву в оплаті праці, Норвегія — 8, Данія — 9, а Швеція — 11.

Звіт фінського омбудсмена з питань рівноправності за 2018 рік показав, що причини гендерного розриву в зарплатах часто схожі з причинами в інших європейських країнах: поділ ринку праці на професії, в яких домінують чоловіки та жінки, батьки беруть коротшу відпустку з догляду за дитиною, а жінки не одержують підвищення так само часто, як чоловіки.

Старший юрисконсульт Конфедерації фінської промисловості Катя Леппанен зауважила, що організація хотіла б провести додаткове дослідження розриву у заробітній платі. “Надання інформації про доходи має бути добровільним. Обов’язкова публікація докладної інформації про зарплати призведе до загальної цікавості та погіршення робочої атмосфери”, — додала вона.

Профспілки та омбудсмен з питань рівності Юкка Мааріанваара заявили, що, на їхню думку, за останні три терміни уряду було проведено достатньо досліджень, і що настав час діяти. “Щоб подолати цей розрив, необхідно змінити ставлення й тому необхідно змінити закон, щоб змінити культуру”, — додала Катаріна Мурто, директор Конфедерації профспілок професійного та управлінського персоналу Фінляндії.

Тим часом в Україні для 55% опитаних громадян заробітна плата є основним джерелом надходження коштів, і тільки 13% мають дохід від ведення бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram