Новини
27 Липня 2023
282

Через бум ШІ люди будуть змушені змінити професію

Це з більшою ймовірністю торкнеться жінок, ніж чоловіки

За даними McKinsey & Co., жінкам більше варто побоюватися автоматизації праці через розвиток штучного інтелекту. Причина полягає в тому, що жінки найчастіше працюють на низькооплачуваних посадах, на які насамперед вплине ШІ.

Імовірність того, що через автоматизацію доведеться змінити професію, у жінок у 1,5 раза вища, ніж у чоловіків, повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Co. Це пов’язано з тим, що жінки частіше за чоловіків працюють на низькооплачуваних позиціях.

На думку аналітиків McKinsey Global Institute, до кінця 2030 року в США не менше 12 млн працівників будуть змушені змінити професію, при цьому переорієнтація в основному торкнеться низькооплачуваних працівників. Імовірність того, що їм доведеться поміняти роботу, у 14 разів вища, ніж у тих, хто обіймає високооплачувані посади.

Найбільшою мірою від штучного інтелекту постраждають “білі комірці”: юристи, вчителі, архітектори тощо. Афроамериканці та латиноамериканці постраждають від падіння попиту на працівників харчової промисловості та виробництва. При цьому до 2030 року зайнятість у будівництві може зрости на 12%.

Проте за правильного підходу до перерозподілу робочих місць у найближчі роки розвиток штучного інтелекту може призвести до значного зростання продуктивності праці та добробуту в США, зазначили аналітики McKinsey.

До трансформації робочих місць призведуть не лише штучний інтелект та автоматизація, а й прагнення нульового рівня викидів — через нього можуть скасувати близько 3,5 млн позицій з нафтогазовидобувної галузі та автомобільної промисловості.

Автори доповіді Всесвітнього економічного форуму, заснованого на опитуваннях понад 800 компаній, прогнозують, що до 2027 року у світі можуть зникнути 14 млн робочих місць. З позитивних тенденцій аналітики зазначають, що перехід на джерела енергії, що відновлюються, стане потужним двигуном для створення нових позицій.

Нагадаємо, штучний інтелект писатиме новини.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram