Соцмережі
31 Січня 2024
516

Ірина Папуша: Цікаві думки з Давосу

Ітак, цікаві думки з Давосу, які не увійшли в загальні звіти та огляди медіа

• Самим вражаючим для мене був сніданок Bain &Co щодо AI за участі найвидатніших компаній-розробників, включаючи OpenAI. Кілька цитат з зустрічі. Процес розробки нових технологій, який останні роки займав в середньому близько 6 місяців, зараз буде відбуватися за тиждень!!! Чат GPT варто порівнювати з інтерном, який лише починає свій професійний шлях і розвинеться до вправного висококласного спеціаліста. Запитуйте себе кожен день скільки людей в вашій компанії використовують новітні технології. Якщо не більшість, то ви вже далеко відстали від сучасності. Впроваджуйте якомога більше нових технологій, але з розумінням, що добре, а що ні – розвивайте передбачуваність. ШІ створює та доказує невизначеність, але ми маємо навчитись адоптуватись до неї. Привчайте своїх співробітників жити з максимальною кількістю нових технологій. Довіра базується на розумінні, розуміння на використанні. Висновок: швидкість змін — ключ до успіху. Змінити спочатку потрібно свій спосіб мислення. Комп’ютери створюють робочі процеси, це надасть величезної продуктивності компаніям. Виділіть 5 % бюджету виключно на впровадження нових технологій. Не бійтеся, думайте про результат.

• Другою цікавою темою було довголіття. Вже сьогодні ринок послуг та продуктів довголіття складає $3 млрд і з кожним роком обсяг зростає в геометричній прогресії. Основні зміни в цій сфері відбуваються по двох векторах: від стилю життя до терапії, від еліти до масмаркету. Ринок довголіття максимально пов’язаний з ШІ та збиранням баз даних. Взагалі data стає найприбутковішим бізнесом. Деякі компанії, які починали свою діяльність в сегменті В2С переорієнтувались виключно на збір даних та продаж великим фарм- іншим виробникам. В майбутньому ринок очікує жорстка регуляторна політика, але поки процвітає анархія.

• Трохи міжнародної економіки з присмаком геополітики. Представник банку Barclays зауважив, що на міжнародному ринку панує недовіра та відсутність захищеності, особливо це стосується Америки. Водночас пророчив процвітання Великій Британії шляхом розвинутих інституцій та верховенства права. Відносно впровадження принципів різноманітності (diversity) він зазначив, що необхідно просто діяти як меритократ та пропагувати меритократію в компанії.

Зі слів Ела Гора, колишнього віцепрезидента США, для будь-яких змін в країні на краще перш за все має бути політична воля. Яка знайома українцям думка! Але далі все по Ільченко-Карцеву: “А включаешь — не работает…”

• І кілька думок щодо DEI. Світ не є досконалим з точки зору гендерної рівності, доки у нас не буде: рівна оплата праці, рівна присутність жінок на керівних позиціях в усіх сферах, рівна відпустка по догляду за дитиною і жодного гендерного насильства. Жінки в усьому світі створюють 500 млрд ВВП і приймають 80% рішень про покупки. Найбільш гендерно рівною країною у світі є Ісландія, ісландські чоловіки цим дуже пишаються.

Представниця Kellog Foundation на відверте питання “Нащо компанії опікуватись DEI?” запропонувала порахувати збитки від невпровадження та прибутки від впровадження різноманітності талантів, мультикультурних підходів та транснаціонального досвіду. Запевняє, що збирання даних по цій тематиці, назавжди відверне охочих від подібних запитань. Особливо для бордів першою мовою є цифри. Ні одна компані не буде готовою втратити 10% від обороту лише відклоняючи кандидатів-іноземців чи меншин. Була доведена формула жінка + кольорова = 1+1 = 3. Це капіталізм стейкхолдерів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram