Новини
26 Жовтня 2021
630

Дослідження: Десять тисяч інвесторів контролюють третину ринку Bitcoin

Експерти вважають, що занадто висока концентрація робить його вразливим

Близько 10 тис. найбільших індивідуальних інвесторів контролюють більше третини ринку біткоїну. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому на сайті Національного бюро економічних досліджень (NBER), повідомляє Forbes.

Автори роботи, Ігор Макаров (Лондонська школа економіки) та Антуанетта Шоар (Массачусетський технологічний інститут), розробили набір алгоритмів, що дозволяє за адресами визначити форми власності на ринку біткоїну.

На їх основі вони встановили, що наприкінці 2020 року посередники, наприклад, криптобіржі, контролювали близько 5,5 млн біткоїнів (приблизно третина криптовалюти в обігу), індивідуальні інвестори разом — близько 8,5 млн біткоїнів.

При цьому на частку 1 тис. найбільших індивідуальних інвесторів припадає контроль майже над 3 млн біткоїнів. Близько 5 млн біткоїнів перебувають у володінні 10 тис. найбільших інвесторів — близько третини їхнього загального обсягу.

“Цей показник концентрації, швидше за все, є применшенням, оскільки ми не можемо виключити, що деякі з найбільших адрес контролюються однією й тією ж особою”, — зазначили Макаров і Шоар.

Зібрані дослідниками дані показують, що концентрація майнерів ще більша: 10% майнерів контролюють 90% майнингових потужностей біткоїну. При цьому 0,1% з них (всього близько 50 майнерів) тримають під контролем 50% майнингових потужностей.

Як зазначає Bloomberg, така висока концентрація може зробити мережу біткоїну вразливою перед атакою, внаслідок якої група майнерів чи навіть один із них отримає над нею контроль.

Вчені підкреслюють, що, попри зростання уваги до біткоїна за останні декілька років, в його екосистемі, як і раніше, домінують великі гравці, чи то майнери, власники біткоїнів чи біржі.

“Подібна концентрація робить біткоїн схильним до системного ризику та передбачає, що більшість вигод від подальшого його впровадження, ймовірно, непропорційно випаде на невелику групу учасників”, — наголошується у дослідженні.

Нагадаємо, у жовтні вартість Bitcoin досягла $67 тис. Основним драйвером до зростання став запуск першого біткоїн-ETF.

Раніше Investory News писали, що Україна — серед першої десятки країн з отриманого прибутку у Bitcoin. У сукупності торік українські інвестори заробили близько $400 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram