Новини
27 Вересня 2022
403

COVID-19 збільшує ризик появи неврологічних захворювань на 42%

Цей феномен було доведено епідеміологами

Фахівці Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі провели найбільше на сьогодні дослідження довготривалих неврологічних захворювань, пов’язаних із COVID-19. Обстежено було понад 150 тис. пацієнтів, які перенесли COVID, протягом 12 місяців. Було виявлено, що інфекція спричинила зростання ризику деяких захворювань головного мозку на 42%. Матеріал опубліковано в журналі Nature Medicine.

“У минулих дослідженнях вивчався вужчий набір неврологічних результатів, переважно у госпіталізованих пацієнтів. Цього разу ми оцінили 44 захворювання головного мозку та інших неврологічних захворювань як у пацієнтів з легкою формою COVID, так і у госпіталізованих пацієнтів, зокрема тих, хто потрапив до відділення інтенсивної терапії”, — пояснив епідеміолог із Вашингтонського університету Аль-Алі.

Дослідники брали до уваги цереброваскулярні захворювання, такі як інсульт, епізодичні розлади, зокрема мігрень та судоми, а також когнітивні розлади, такі як хвороба Альцгеймера. Загалом, результати показали, що люди, які перехворіли на COVID, на 42% частіше зазнають якихось неврологічних проблем протягом року після зараження порівняно з неінфікованою контрольною групою.

Люди, які перехворіли на COVID, зіткнулися з підвищеним на 77% ризиком проблем з пам’яттю, підвищеним на 50% ризиком інсульту, підвищеним на 80% ризиком судом і підвищеним на 30% ризиком проблем із зором. Дублюючи деякі попередні дослідження, епідеміологи також виявили невелике зростання кількості діагнозів хвороби Альцгеймера у пацієнтів із COVID порівняно з неінфікованою групою.

“Малоймовірно, що у тих, хто перехворів на COVID-19, просто ні з того ні з сього розвинеться хвороба Альцгеймера. Для її прояву потрібні роки. Але ми підозрюємо, що COVID може прискорити розвиток хвороби у тих людей, які схильні до неї. Таке трапляється рідко, але це насторожує”, — наголосив Аль-Алі.

Важливо, що середній вік групи досліджуваних становив 61 рік. І через тривале 12-місячне спостереження майже всі інфекції зафіксовані у невакцинованих суб’єктів. Отже, показник підвищених ризиків може бути значно меншим у випадку молодих або вакцинованих людей. Хоча дослідники зазначають, що ризики деяких неврологічних захворювань були вищими саме у молодих людей.

“Ризик порушення пам’яті та когнітивних функцій, сенсорних розладів і розладів, зокрема синдром Гійєна-Барре, енцефаліт або енцефалопатію, вищий у молодих людей”, — написав Аль-Алі у Twitter.

Загалом дослідження виявило 7 додаткових випадків будь-якого неврологічного захворювання кожні 100 випадків COVID.

У реальному вираженні це невеликі цифри, а потенційно вони навіть менші, якщо вік та вакцинація мають значення. Але дослідники ясно дають зрозуміти, що оскільки коронавірус настільки поширений, навіть крихітні абсолютні цифри становлять велику кількість постраждалих людей.

Нагадаємо, в Україні розробили бота, що допомагає визначити інсульт. Telegram-бот отримав назву Just save life.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram