Новини
24 Січня 2022
866

Джеф Безос вклав $3 мільярди у стартап із клітинного омолодження

На сьогодні боротьба зі старінням стала популярним бізнесом

Засновник Amazon Джефф Безос інвестував у стартап Altos Labs, який займатиметься програмою клітинного омолодження, $3 млрд, пише The Conversation.

Стартап розроблятиме біологічну технологію відновлення здоров’я клітин, їх стійкості до хвороб, травм і навіть інвалідності.

Інститути науки займатимуться дослідженнями, а Інститут медицини — розробкою ліків. Вони розташуються в Сан-Франциско та Сан-Дієго, а також у британському Кембриджі. Також компанія планує співпрацювати із Японією.

До ради директорів Altos Labs увійшли лауреати Нобелівської премії з хімії Дженніфер Дудна (2020, генна інженерія) та Франсес Арнольд (2018, застосування ензимів). Співголовами ради стали Рік Клаузнер, Ганс Бішоп. Серед них також головний науковий співробітник і президент з досліджень та розробок британської фармацевтичної компанії GSK Хел Беррон. Він перейде у стартап із 1 серпня.

Про інвестиції Безоса у стартап Altos Labs у вересні писав Buisiness Insider. Проте факт вкладення та сума не уточнювалися. Компанія наймала вчених на зарплату $1 млн. За даними MIT Tech Review, стартап використовуватиме технологію перепрограмування. При ній у клітину додаються білки, які намагаються повернути її в стан, подібний до стовбурової клітини.

Боротьба зі старінням — це великий бізнес, і є низка інших стартапів, що мають аналогічну мету, серед них: Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics, Shift Bioscience, Calico Labs.

З них найвідомішою є Calico Labs, заснована Ларрі Пейджем, власником Google у 2013 році. Містер Пейдж також найняв цілу групу вчених-новаторів на мегазарплату. Що характерно, очевидного прогресу ще доведеться досягти.

Те саме відноситься і до інших перерахованих компаній, жодна з яких не виробляла жодних ліків, які б тестувалися на людях під час клінічних випробувань. Здавалося б, спроби зупинити старіння зайшли в глухий кут.

Професор Лозанського університету Алехандро Окампо зазначив: “Ви можете взяти клітину 80-річної людини та перепрограмувати її вік на 40 років”. Проте він попередив, що перепрограмування не тільки змушує клітини діяти молодше, а й змінює їхню ідентичність, а це означає, що “поки що занадто небезпечно пробувати технологію на людях”.

Деякі дослідники продовжують ставити питання, чи можна розв’язати цю проблему, вклавши в неї гроші.

Як писали раніше Investory News, зірка “Друзів” Дженніфер Еністон анонсувала запуск свого косметичного бренду LolaVie. Компанія планує продавати засоби по догляду за шкірою і волоссям.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram