Новини
20 Лютого 2022
618

Чи небезпечно пити із багаторазових пластикових пляшок?

Вчені провели експеримент, щоб наблизитися до правди

Багаторазові пляшки для спорту з м’якого пластику виділяють у водопровідну воду кілька сотень різних хімічних речовин. Таких висновків дійшли Селіна Тіслер і Ян Крістенсен з Копенгагенського університету (Данія).

Вчені розповіли, що були приголомшені кількістю хімічних речовин, які утримуються у воді після того, як вона 24 год побула у пластиковій пляшці. При цьому деякі з цих речовин можуть бути потенційно небезпечними для здоров’я людини.

Загалом данським фахівцям вдалося ідентифікувати понад 400 різних хімічних речовин, більшість з яких ще не визначено до кінця. Водночас мити пляшки із пластику також виявилося поганою ідеєю: після посудомийних машин тара почала виділяти ще більше різних речовин у воду, яку туди наливали.

“Те, що ці речовини знаходяться у воді, не означає, що вода є токсичною і шкодить нам, людям. Але проблема в тому, що ми цього не знаємо. І в принципі не так уже й добре пити залишки мила чи інших хімічних речовин”, — наголошують автори дослідження.

Нагадаємо, протягом двох років компанія Lego планує запустити виробництво іграшок з перероблених ПЕТ-пляшок. Наразі ще не зрозуміло, скільки саме конструкторів робитиметься з переробленого ПЕТ-пластика.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram