Новини
20 Лютого 2024
192

Прогнозують, що до 2050 року ліси Амазонки практично зникнуть

Вони пересохнуть та перетворяться на савану

Дослідження Nature показує, що тропічні ліси Амазонки зіткнуться із серйозними проблемами до 2050 року, що може призвести до їх колапсу та зникнення. Ліси Амазонки відіграють важливу роль у підтримці біорізноманіття планети та кліматичної стабільності, але через вирубку, посуху та підвищення температури їхня здатність впоратися з негативними впливами виявилася під загрозою.

Під час дослідження вчені використали дані з комп’ютерних моделей та історичних свідчень, щоб скласти карту складності лісових систем і виявити основні фактори стресу. Потім вони провели аналіз зазначених факторів, таких як глобальне потепління, кількість опадів, тривалість сухого сезону та вирубування лісів, щоб визначити їх окремий та спільний вплив на утворення зворотного зв’язку, що може призвести до серйозного колапсу. Згідно з прогнозами вчених, до 2050 року Амазонка може мати справу з небувалим дефіцитом води.

Дослідження показують, що через глобальне потепління Амазонка може зазнати серйозних змін. Деякі ділянки лісу можуть перетворитися на савани через зростання сухих умов. Це пов’язано зі змінами в осадах і температурі. Крім того, можливе виникнення ділянок із пожежостійкими деревами та інвазивними травами.

Більш вологі райони можуть піддаватися деградації, що призводить до утворення менш різноманітних лісів із меншою кількістю деревних видів і більшою часткою рослин, що швидко ростуть, таких як бамбук. Адріан Есківель-Мюльберт з Британського Бірмінгемського інституту лісових досліджень вказує, що підвищення температури, екстремальні посухи та пожежі можуть істотно впливати на функціонування лісових екосистем.

В останні місяці райони регіону Амазонки були охоплені жорстокою посухою: вона висушила ключові водні шляхи, знищила посіви та викликала лісові пожежі. Вчені зі Світової групи з визначення причин погоди заявили, що історична посуха була викликана переважно зміною клімату, а не природним погодним явищем Ель-Ніньйо.

Великі річки, які зазвичай були джерелом води та життям для багатьох народів, повністю пересохли, ставши недоступними для використання. Це надає руйнівний вплив на місцеве населення, яке стикається з нестачею їжі та води. Вчені стурбовані тим, що частини Амазонського регіону, які раніше поглинали вуглець і сприяли боротьбі зі зміною клімату, стали джерелом викидів CO2.

Вирішальний раунд міжнародних переговорів щодо клімату в Бразилії, ймовірно, приверне підвищену увагу до проблеми втрати тропічних лісів. Вчений Флорес зазначив, що ця проблема має світове значення. Він підкреслив: навіть якщо країни Амазонії ухвалять зобов’язання щодо повної зупинки вирубки лісів і зможуть досягти цієї мети в найближчі десятиліття, ці зусилля можуть виявитися марними, поки світова спільнота не погодиться на рішуче скорочення викидів парникових газів.

Як писали раніше Investory News, що цьогоріч ЄС планує скоротити викиди на 90%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram