Новини
7 Липня 2023
278

Розроблено пакування, що попереджає про небезпечні бактерії у сирому м’ясі

Проєкти реалізували вчені з Канади

Біоінженери з канадського Університету Макмастера створили пакувальний лоток, який може сигналізувати про наявність у сирому чи приготованому м’ясі сальмонели. Статтю з описом технології опубліковано в журналі Advanced Materials.

Завдяки похилим бортикам сік з їжі стікає до сенсора на дні упаковки. Технологія дозволяє в режимі реального часу визначати, чи заражений вміст. Результати передаються в мобільний додаток. При цьому відкривати упаковку не потрібно.

За задумом вчених, технологія може замінити дорогі перевірки якості продуктів у лабораторіях та знизити кількість отруєнь. Подібна упаковка вже використовується в Японії, але канадська технологія може здешевити її та зробити більш масовою.

Прототип лотка покритий безпечним для продуктів реагентом. Він дозволяє вбудованому датчику виявляти та сигналізувати про наявність небезпечних бактерій. Технологію легко адаптувати до визначення інших шкідливих речовин — наприклад, кишкової палички, сказали біоінженери.

Крім того, за словами дослідників, упаковка із датчиками дозволить заощадити на охороні здоров’я. Щорічно близько 600 млн людей страждають на інфекційні захворювання через зіпсовані продукти, стверджують автори статті. У майбутньому вони планують додати до системи зонди, чутливі до інших харчових патогенів, щоб упаковка перевіряла кілька показників.

Нагадаємо, штучний інтелект самостійно спроєктував процесор.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram