Новини
21 Вересня 2023
519

Google DeepMind передбачатиме генетичні захворювання

Штучний інтелект ідентифікує 89% ключових мутацій

Компанія DeepMind, що належить до Google, використала штучний інтелект для виявлення змін у ДНК людини, які можуть призвести до виникнення хвороб, повідомляє BBC.

Вчені заявляють, що їм вдалося ідентифікувати 89% ключових мутацій. Очікується, що ця розробка значно прискорить процес діагностики та сприятиме більш ефективним методам лікування.

Професор Еван Бірні, заступник генерального директора Європейської лабораторії молекулярної біології, додав, що це допоможе клінічним дослідникам визначити пріоритетні напрямки пошуку ділянок, які можуть призвести до захворювань.

Метод роботи полягає в перевірці послідовності компонентів у ланцюжках ДНК людини. Усі живі організми побудовані з ДНК, яка складається з чотирьох хімічних речовин, відомих як аденін (A), цитозин (C), гуанін (G) і тимін (T). Через спадкові порушення, неправильний порядок цих літер може спричинити хвороби у клітинах і тканинах організму.

Торік штучний інтелект компанії DeepMind визначив форму майже всіх білків у людському організмі. Тепер нова система з назвою AlphaMissense може визначити, чи є послідовність літер в ДНК правильною. Якщо ні, то ця послідовність вважається потенційно небезпечною для здоров’я.

Зараз вченим важко встановлювати, які ділянки ДНК можуть призвести до хвороб. Тому ця нова розробка, яка збільшила відсоток ідентифікованих мутацій з 0,1% до 89%, є кроком вперед у розумінні генетичних захворювань.

Цей новий інструмент, опублікований в журналі Science, вже пройшов тестування компанією Genomics England, що співпрацює з National Health Service. За словами докторки Еллен Томас, заступниці головного лікаря Genomics England, цей інструмент має потенціал стати корисним для пацієнтів та медичних команд.

Нагадаємо, Alibaba Group Holding запустив для вільного використання, зокрема комерційне, модель Tongyi Qianwen на основі штучного інтелекту. Модель інтегрують в усі бізнес-додатки екосистеми Alibaba.

Тим часом компанія Coca-Cola випустила лімітовану лінійку “шипучки” Y3000. Смак для неї вигадали за допомогою нейромереж.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram