Новини
17 Березня 2023
522

Рецептурні ліки продаватимуть за електронними рецептами вже з квітня

Однак лікарі зможуть паралельно користуватися паперовими бланками

З квітня 2023 року рецептурні ліки в Україні продаватимуться за електронними рецептами. Але паперові рецептурні бланки також будуть доступні, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Рецептурні ліки — це препарати, які можна вживати лише за призначенням лікаря. До них належать антибіотики, протисудомні засоби, гормональні ліки, препарати для лікування серцевих хвороб тощо.

Раніше електронні рецепти лікарі використовували, наприклад, щоб виписувати ліки за програмою “Доступні ліки”. А зараз використання е-рецептів поширюється на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря.

Цей процес буде поступовим: лікарі зможуть паралельно з е-рецептами користуватися паперовими бланками.

Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Пацієнт зможе отримати такий рецепт незалежно від того, чи укладав він декларацію із сімейним лікарем. Але пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо ви вже записувалися на прийом до лікарів або ж, приміром, на щеплення від коронавірусу онлайн, ви в цій системі ймовірно уже є — це краще уточнити у свого сімейного лікаря.

Перелік електронних медичних систем, які підключені до ЕСОЗ, і які надають можливість виписувати е-рецепти, можна подивитись онлайн. У МОЗ пояснюють, що е-рецепт запроваджують, щоб унеможливити самолікування.

Нагадаємо, вартість ліків в Україні відтепер будуть регулюватися державою. Управління буде здійснюватися шляхом запровадження граничних оптових цін.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram