Новини
1 Листопада 2021
590

Ціна на газ у Європі зросла на 11%

Газогін “Ямал-Європа” перейшов у реверсний режим з початку суботи, 30 жовтня

Фото: Reuters

На відкритті торгів ціна газу в Європі зросла на 11% і становить $861 за 1 тис. м³. Таку інформацію опубліковано на сайті біржі ICE.

Зросла вартість ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах. Зростання ціни пов’язане із зупинкою прямого прокачування газу до Німеччини “Ямал-Європою” і початком реверсного постачання.

29 жовтня ціна на газ у Європі впала нижче за $800 за 1 тис. м³. Це сталося вперше із 17 вересня.

Вранці 30 жовтня з’явилася інформація, що прокачування газу трубопроводом “Ямал-Європа” впало до нуля. Оператор також зафіксував реверс газу трубопроводом у зворотному напрямку.

За реверсною заявкою протягом години — з 11:00 до полудня 30 жовтня — коливалося близько 150 тис. м³/год.

Газопровід “Ямал-Європа” завдовжки понад 2 тис. км йде від російського Торжка до німецького Франкфурта-на-Одері. Він проходить територією чотирьох держав — Росії, Білорусії, Польщі та Німеччини. Його проєктна потужність — 32,9 млрд м³ газу на рік.

По “Ямалу” Польща отримує паливо не лише безпосередньо з Росії, а й у форматі “віртуального реверсу”. Згідно з укладеним контрактом, постачання газу походить з Німеччини, проте фактично її отримують із транзитного потоку. Якщо заявка на віртуальний реверс виявляється більшою за прямий фізичний потік, трубопровід може перейти в режим реверсного прокачування.

У вихідні, як правило, у газопровід закачується більше газу, оскільки попит від промисловості цими днями знижений. Таким чином, з’являється додатковий ресурс для транспортування газу до сховищ, розміщених на європейській території.

Нагадаємо,  28 жовтня у Європі спотова ціна газу знизилася після оголошення про плани російського “Газпрому” поновити закачування у європейські газосховища після 8 листопада.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram