Новини
18 Березня 2024
189

Які овочі будуть вирощувати овочівники Європи у 2024 році

Перевагу надаватимуть вирощуванню цибулі, картоплі та капусти

Овочівники цьогоріч планують розширювати площі під насадження цибулі, картоплі та капусти, показало опитування проєкту EastFruit.

Цибулю планує розширювати майже половина, а саме 44% тих, хто взяв участь в опитуванні. На другому місці, що не дивно — картопля. Розширювати площі під картоплею хоче 28% картоплярів Східної Європи. Далі йде капуста (13%), яка також коштує порівняно дорого і попит на неї перевищує пропозицію в регіоні.

А ось морква у пріоритеті лише у 9% опитаних, що також логічно. Зараз морква в Україні здебільшого падає в ціні, і коштує значно дешевше, ніж зазвичай.

Ціни на цибулю для України, Молдови та Польщі у сезоні 2023/24 були цілком сприятливими. Для України вони були близькими до середніх значень за останні роки. Для Польщі — набагато вищими за середні. Для овочівників Молдови цибуля теж була вельми прибутковою культурою.

В Україні середня оптова ціна на цибулю у 2023 році становила до 14 грн/кг ($0,48). У Польщі ціна на цибулю переважно стабільна і становить близько $0,41 за кг, що лише на 3 центи США вище, ніж в Україні. У той час як у Молдові цибуля на 10 центів дешевша, ніж в Україні.

Стосовно картоплі ситуація в ЄС була ще гіршою, ніж щодо цибулі. Навіть в Україні ціни на картоплю вперше за кілька років порадували картоплярів. Тому бажання розширити площі не дивує.

Капуста також коштує порівняно дорого і попит на неї перевищує пропозицію в регіоні.

Як писали раніше Investory News, експорт готових харчових продуктів зріс на 31%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram