Новини
12 Жовтня 2023
312

ExxonMobil купує сланцевого виробника Pioneer 

Ціна угоди сягнула за $60 мільярдів

Найбільша західна нафтовидобувна компанія ExxonMobil домовилась про купівлю сланцевої групи Pioneer Natural Resources за $59,6 млрд, що має спровокувати хвилю консолідації у галузі сланцевої нафти США, пише Financial Times.

Ця угода забезпечить Exxon панівну позицію в Пермському басейні, великому родовищі на заході Техасу і Нью-Мексико, яке допомогло перетворити США на найбільшого у світі виробника нафти й газу.

Купівля компанії Pioneer є найбільшим придбанням групи ExxonMobil з моменту її утворення в результаті злиття Exxon і Mobil у 1999 році. Це також перше значне придбання під керівництвом Даррена Вудса, який очолює Exxon з 2017 року.

“Об’єднані можливості наших двох компаній забезпечать довгострокове створення вартості, що значно перевищує те, на що здатна кожна з них окремо”, — сказав Вудс.

Ставка на Pioneer також підкреслює рішучість Exxon збільшити видобуток нафти, попри прогнози, що зміна клімату врешті-решт змусить світ перейти на відновлювані джерела енергії. На відміну від Exxon, BP планує скоротити видобуток нафти й газу на 25% до 2030 року.

Компанія Exxon, що базується в Х’юстоні, знаходиться в пошуках поглинань після того, як за останній рік накопичила значну суму коштів. Вторгнення рф в Україну призвело до стрімкого зростання цін на нафту, що призвело до рекордних прибутків Exxon.

Аналітики очікують, що ця угода ознаменує консолідацію все ще фрагментованої сланцевої галузі США, яка протягом останнього десятиліття зазнавала циклів буму і спаду.

Pioneer є провідним оператором на Пермському родовищі, і ця угода переносить 15% видобутку в басейні під контроль Exxon, свідчать дані RBC Capital Markets.

Після придбання, видобуток Exxon на Пермському родовищі збільшиться більш ніж удвічі до 1,3 млн барелів на день. Транзакція трансформує нафтогазовий бізнес компанії шляхом зниження витрат і збільшення потужностей для швидкого нарощування видобутку, додали в Exxon.

Раніше Investory News писали, що рф не дозволять більше обходити нафтові санкції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram