Новини
6 Березня 2024
182

Терористи пошкодили міжконтинентальні інтернет-кабелі у Червоному морі

Постраждали найважливіші маршрути для передачі даних з Азії до Європи

У Червоному морі пошкоджені чотири з 15 підводних телекомунікаційних кабелі, що призвело до перебоїв у роботі телекомунікаційних мереж. Це змусило провайдерів перенаправити до чверті інтернет-трафіку між Азією, Європою та Близьким Сходом, пише AIN.

Гонконзька телекомунікаційна компанія HGC Global Communications ще 29 лютого повідомила про чотири пошкоджені кабелі, назвавши цю подію “надзвичайно рідкісною ситуацією”, а напередодні поділилась додатковою інформацією.

“Перерізані” були підводні кабелі лінії зв’язку Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), Europe India Gateway, Seacom та TGN, на які, за оцінкою HGC, припадає 25% трафіку. Компанія назвала постраждалі маршрути найважливішими для передачі даних з Азії до Європи, при цьому 80% цього трафіку проходитиме через підводні кабелі в Червоному морі.

Компанія заявила, що перенаправляє трафік, щоби мінімізувати збої для клієнтів, а також надає допомогу постраждалим підприємствам.

HGC не повідомила, як саме пошкодилися кабелі та хто за це відповідальні.

Західні ЗМІ пишуть, що компанія HGC помилково заявила, що лінія Seacom-TGN-Gulf складається з двох окремих кабелів, тоді як насправді в місці пошкодження це один кабель.

Поки не відомо, хто пошкодив кабелі. На початку лютого міжнародно визнаний уряд Ємену у вигнанні попередив, що повстанці-хусити можуть атакувати кабелі. За даними AP, лінії ймовірно перерізали ще 24 лютого, а двома днями пізніше організація Netblocks, що займається моніторингом інтернету, зафіксувала перебої з доступом до нього у східноафриканській країні Джибуті. Його обслуговує південноафриканська компанія Seacom, яка володіє однією з пошкоджених кабельних систем.

Хусити заперечують, що цілили в кабелі. Повстанці звинуватили у перебоях британські та американські військові операції, але не надали доказів на підтримку цього твердження і раніше робили неправдиві заяви.

З листопада повстанці неодноразово атакували кораблі в Червоному морі та навколишніх водах через війну між Ізраїлем та ХАМАСом. Серед цих суден було щонайменше одне з вантажем, що прямувало до Ірану, головного благодійника хуситів, і гуманітарне судно, яке пізніше прямувало на територію, контрольовану хуситами.

У компаніях розповіли, що підводні кабелі забезпечують роботу інтернету. Їх встановлюють та підтримують великі компанії, наприклад, Google, Microsoft, Amazon та Facebook. Якщо ці кабелі пошкоджуються, як це сталося після землетрусу на Тайвані у 2006 році, то інтернет може працювати погано або взагалі зникнути у багатьох місцях.

У Seacom розповіли CNN, що ремонтні роботи не розпочнуться щонайменше ще місяць, частково через тривалість отримання дозволів на роботу в цьому районі.

Серед інших постраждалих мереж — Asia-Africa-Europe 1, система кабелів протяжністю 25 тис. км, що з’єднує Південно-Східну Азію з Європою через Єгипет. Також пошкоджений Europe India Gateway (EIG), який з’єднує Європу, Близький Схід та Індію, а основним інвестором є Vodafone — великий оператор мобільного зв’язку у Великій Британії. У цих компаніях відмовився від коментарів.

Як писали раніше Investory News, SpaceX збирається утилізувати близько 100 супутників Starlink.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram