Новини
11 Січня 2024
428

В ЄС ціна на газ впала до найнижчого рівня з серпня

Запаси газу в сховищах Європи наразі становлять 83%

Ціни на природний газ у Європі впали до найнижчого рівня з серпня. Трейдери роблять ставку на те, що величезні запаси газу на континенті дозволять пережити зиму попри те, що в регіон прийшли сильні морози, пише Financial Times.

Еталонна ціна на газ TTF досягла п’ятимісячного мінімуму в Амстердамі на початку січня, оскільки інвестори все більше впевнені в тому, що газові запаси ЄС дозволять їм протриматися до більш теплої погоди навесні та далі.

Еталонна ціна на Міжконтинентальній біржі впала майже на 10% в порівнянні з закриттям попереднього тижня, не піддавшись впливу холодів після невеликого зростання в середу до €31,19 за мегават-годину. Ця ціна значно нижча, ніж у той самий період рік тому, коли вона становила близько €70 за мегават-годину.

“Сказати, що зима на газовому ринку закінчилася, було б не надто сміливою заявою, але сховища переповнені”, — сказав один з газових трейдерів.

Інший трейдер сказав, що деякі вже почали звертати свою увагу на наступну зиму.

Рівень запасів газу в Європі став предметом пильної уваги трейдерів після повномасштабного вторгнення рф в Україну і початку скорочення трубопровідних поставок, на які історично покладався цей блок. У відповідь на це ЄС збільшив запаси газу на зиму, розмістивши частину надлишкових закупівель в Україні.

Попри постійні попередження Міжнародного енергетичного агентства про те, що Європі буде важко поповнити свої запаси, регіон опинився в комфортному положенні протягом декількох зим поспіль.

За даними галузевої організації Gas Infrastructure Europe, станом на понеділок запаси газу в сховищах ЄС були заповнені на 83%, що є другим за величиною показником для цього часу принаймні з 2011 року.

“Споживання газу залишається значно нижче нормального рівня, що в поєднанні зі здоровими поставками СПГ і трубопровідного газу означає, що запаси в сховищах вже другий рік поспіль набагато вище норми для цієї пори року”, — сказав Тому Марцек-Мансер, глава відділу газової аналітики консалтингової компанії ICIS.

Високий рівень запасів пояснюється м’якою погодою взимку, а високий імпорт зрідженого природного газу минулого літа також допоміг поповнити сховища ЄС безпрецедентними темпами. За даними компанії Kpler, у 2023 році країни ЄС імпортують майже 100 млн тонн СПГ, що на 5% більше, ніж у рекордному 2022 році.

“Це не тільки допомагає знизити ризик виникнення будь-яких потрясінь, пов’язаних з пропозицією або попитом, в решту зими, але й означає, що влітку буде менше додаткового попиту на поповнення резервуарів”, — говорить Марцек-Мансер.

Раніше Investory News писали, на скільки подорожчають продукти у січні-лютому.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram