Новини
9 Січня 2024
359

На скільки подорожчають продукти у січні-лютому

Експерт прогнозує підвищення цін на 5−7%

Очікується, що ціни на продукти харчування в Україні зростуть на 5−7% через сезонні фактори, що впливають на молочну, м’ясну та овочеву продукцію, висловив думку заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Як розповів Марчук, на сьогодні немає фактів, які б передбачали стрімке зростання цін на продукти харчування.

“Різкого зростання цін не буде, тому що фактів, які б призвели до зростання цін, наразі немає. Інфляція контрольована. Єдине, що може частково відобразитися на цінах, це курс гривні до долара”, — сказав Марчук.

Він додав, що коливання курсу може вплинути й на імпортну продукцію.

“Всередині факторів здорожчання немає. Хіба що фактор сезонності: складання та зберігання овочів, електроенергія. У середньому, протягом січня-лютого, передбачається зростання цін на не більше ніж 5−7%”, — зазначив Марчук.

Експерт зазначив, що можуть зрости ціни на овочі, молоко та м’ясну продукцію.

“Овочева група, адже фактор сезонності. Молочка також йде вгору в ціні тому, що наразі не сезон, та, відповідно, великий дефіцит від домашнього господарства. Попит є на нього (молоко. — ред.), а задовольнити такий попит дуже важко. Ну і м’ясна продукція. Також фактор сезонності. Він пов’язаний із війною, заготівлею кормів, які треба теж утримувати”, — резюмував Марчук.

Раніше Investory News писали, що НБУ спрогнозував зарплати українців у 2024 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram