Новини
15 Січня 2024
298

Катарські танкери з газом припинили рух через Баб-ель-Мандебську протоку 

Таке рішення ухвалено після ударів західної коаліції по хуситах в Ємені

Катар, другий за величиною постачальник зрідженого газу для Європи, перестав посилати танкери через Баб-ель-Мандебську протоку після авіаударів західної коаліції по цілях хуситів у Ємені, пише Bloomberg.

За інформацією агентства, посеред моря зупинились щонайменше п’ять катарських газових танкерів: три — біля берегів Оману, один — у Червоному морі, ще один — у Середземному морі, біля Суецького каналу.

Єменські хусити жодного разу не атакували танкери з газом, але з 12 січня США разом із союзниками почали використовувати авіацію для ударів по Ємену, і Катар, схоже, побоюється пов’язаних із цим ризиків.

Катар — великий постачальник газу для Європи, але пауза в постачаннях навряд чи призведе до дефіциту в найближчій перспективі.

У Європі великі запаси, зокрема в Україні, а попит на газ з боку промисловості залишається низьким.

Ціни на газ у Європі в понеділок впали на 3,7% і зараз перебувають на найнижчому рівні з серпня.

Єменські хусити — союзники ХАМАС у війні з Ізраїлем. Оскільки Ємен знаходиться далеко від Ізраїлю, хусити оголосили йому морську блокаду й почали обстрілювати та захоплювати кораблі у Червоному морі, поставивши під ризик торгівлю через Суецький канал.

США 19 грудня 2023 року оголосили про початок багатонаціональної операції за участі 10 країн для безпеки судноплавства в Червоному морі, а у січні 2024 року завдали першого удару по об’єктах хуситів у Ємені.

Раніше Investory News писали, що ЄС захищатиме морські торговельні маршрути від хуситів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram