Новини
12 Січня 2024
421

ЄС захищатиме морські торговельні маршрути від хуситів

До Червоного моря відправлять щонайменше три кораблі із можливостями ППО 

Європейський Союз має намір відправити щонайменше три військові кораблі для захисту комерційного судноплавства в Червоному морі, повідомляє Politico.

Євросоюзу слід розпочати власну операцію із забезпечення безпеки комерційного судноплавства “у широкій зоні дій від Червоного моря до Перської затоки”, йдеться у документі Європейської служби зовнішніх дій (дипломатичний підрозділ ЄС), з яким ознайомилося видання. Така операція, за пропозицією, може розпочатися вже наприкінці лютого.

У тексті йдеться, що “склад операції вимагає подальшого оперативного планування”, але в ній повинні брати участь “щонайменше три кораблі з можливостями ППО або багатоцільових фрегатів протягом як мінімум року”.

Ініціатива є реакцією на коаліційну операцію “Страж процвітання” на чолі зі США. Як зазначає Politico, зараз у ній беруть участь 20 країн, хоча відкрито про свою участь заявили лише 13 держав.

Спочатку ЄС розглядала можливість адаптації вже чинної місії “Аталанта”, яка покликана боротися з піратством в Індійському океані, проте проти цієї ідеї виступила Іспанія, яка водночас готова брати участь у новій операції.

Документ пропонує провести операцію на основі спостережної місії “Агенор”, яка охоплює Перську затоку, Ормузьку протоку та частину Аравійського моря. Місія проводиться під керівництвом Франції, загалом у ній беруть участь дев’ять європейських країн (Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Норвегія та Португалія).

Нагадаємо, для стимулювання оборонної промисловості у ЄС створять фонд у €100 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram