Новини
4 Травня 2023
311

За п’ять років кількість робочих місць скоротиться на 2%

Відбудеться перерозподіл ринку праці

Кількість робочих місць у світі в найближчі п’ять років скоротиться на 14 млн, або на 2%, ідеться в доповіді Світового економічного форуму (WEF) The Future of Jobs 2023, у період до 2027 року включно буде створено 69 млн робочих місць, але 83 млн осіб втратить роботу, пише Бізнес цензор.

Звільнення, перш за все, торкнуться касирів, у тому числі квиткових та банківських, а також поштових та бухгалтерських працівників, секретарів та інших клерків. Крім того, до топ-10 професій, кількість представників яких скорочуватиметься, входять законодавці та чиновники.

Найшвидше зростатиме потреба фахівців у галузі штучного інтелекту, машинного навчання, сталого розвитку, бізнес-аналітики та інформаційної безпеки.

На ринок праці впливають геополітичні та економічні чинники, йдеться в доповіді. Кадровий дефіцит спостерігається переважно в країнах з високим рівнем подушного доходу, тоді як у країнах із низькими та зниженими доходами рівень безробіття перевищує доковідні показники.

Крім того, звичний стан справ на ринку праці найближчим десятиліттям порушить перехід до “зеленої” економіки, проте водночас він створить для працівників значні можливості.

Доповідь WEF заснована на результатах опитування представників 803 компаній із 27 галузевих кластерів та 45 економік світу. Сукупний штат цих підприємств налічує понад 11,3 млн осіб.

Раніше повідомлялося, що протягом наступних п’яти років майже чверть усіх робочих місць зміниться в результаті штучного інтелекту, цифровізації та інших економічних розробок, таких як перехід на “зелену” енергетику та перерозподіл ланцюжків постачання.

Раніше Investory News писали, що ринок праці відновлюється.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram