Новини
18 Жовтня 2023
543

Українці розвʼязали проблему дефіциту робочої сили у ЄС

60% українців працездатного віку отримали роботу в Європі

Наплив українців до країн Європейського союзу після повномасштабного вторгнення та їхній доступ до ринку праці допомогли покращити показники із працевлаштування у ЄС. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів Єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколя Шміт.

За його словами, в 11 країнах центральної та східної Європи знайшли роботу понад 60% українців працездатного віку, які були зареєстровані як шукачі роботи.

“Це мало певний вплив на покращення ситуації з дефіцитом робочої сили на багатьох європейських ринках праці”, — сказав Ніколя Шміт.

“Ми не маємо точної кількості щодо всіх країн-членів, тому що лише деякі з них надали нам цифри. Думаємо, що близько 1,5 млн українців — і це цифра станом на квітень 2023 року — підписали контракт, тобто знайшли роботу”, — сказав єврокомісар.

Він послався на дані державних служб зайнятості у 19 країнах ЄС, згідно з якими станом на квітень 2023 року втікачі від війни в Україні підписали понад 1,5 млн контрактів у цих країнах. Станом на жовтень 2023 року ця цифра зросла до 1,87 млн.

Якими будуть умови та права українців на європейському ринку праці після березня 2025 року, в Єврокомісії поки що не готові відповісти, оскільки сподіваються на завершення війни в Україні. Максимальний термін дії Директиви ЄС про тимчасовий захист — три роки.

Наприкінці вересня 2023 ЄС подовжив дію директиви на третій рік, тобто до березня 2025. “Це останній раз в рамках цієї директиви відбувається таке подовження”, — зауважив єврокомісар.

“Ми обговорювали це також з різними міністрами. І мушу сказати, що я маю повне розуміння, і це також було дуже чітко заявлено українським урядом, що вони хочуть, щоб українці, які зараз перебувають в Європейському Союзі, повернулися відбудовувати країну, як тільки це дозволить безпека, як тільки закінчиться війна”, — розповів Шміт.

Єврокомісар наполіг, що у Брюсселі є розуміння того, що для відбудови України та відновлення її економіки, щоб “зробити її придатною для членства у Європейському Союзі, потрібні всі ці люди”. Водночас він зауважив, що уже тепер існує певною мірою вільний рух через кордони й українці адаптуються у ЄС.

“Ті, хто має роботу, хто, власне, хоче залишитися, їм повинна бути надана можливість жити в країні-члені ЄС. Але це не є рішенням, яке приймається зараз. Це те, на що треба дивитися, коли виникне така ситуація”, — сказав він.

У серпні аналітики видання Bloomberg підрахували: якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% її річного довоєнного валового внутрішнього продукту. А це — до $20 млрд на рік. І ця втрата є суттєво більшою від допомоги, яку запропонував Україні Європейський союз – чотирирічний пакет вартістю €12,5 млрд на рік.

Нагадаємо, українські бізнесмени роблять значний соціальний внесок в Польщі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram